Flip your classroom! - Video in de klas

Flip your classroom! – Video in de klas

(Door Deveney) Afgelopen woensdag was ik aanwezig bij de docententraining ‘Start Flipping Your Classroom’ bij Beeld en Geluid in Hilversum. Een interessante middag met veel experts en sprekers waar ik veel ideeën heb opgedaan. Flip your classroom! 

De rol van media om ons heen verandert. Tegenwoordig kun je zelf eenvoudig media maken met je smartphone. In samenwerking met Samsung organiseerde Beeld en Geluid in Hilversum deze training speciaal voor docenten van het primair en het voortgezet onderwijs. Beeld en Geluid heeft een enorm archief en pleit ervoor dat ook het onderwijs gebruik kan maken van deze filmpjes. Om deze reden hebben zij de database Teleblik waar docenten gratis filmpjes vanaf kunnen halen. Ook hebben zij een interactief museum, waar kinderen meer leren over media en mediawijsheid. Verder heeft Beeld en Geluid ook diensten voor scholen, zoals het geven van workshops aan kinderen. Hier leren zij bijvoorbeeld om  zelf een filmpje te maken.

de docententraining 'Start Flipping Your Classroom'

Wat is Flip Your Classroom?

Flipping Your Classroom staat eigenlijk voor het omdraaien van het klassieke lesgeven. De klassieke instructie in de klas wordt ingewisseld voor een video-instructie die de leerling thuis bekijkt. Hierna volgt de verwerking (het huiswerk) in de klas. Op deze manier is er meer ruimte voor differentiatie, omdat de leraar in de klas meer persoonlijke aandacht kan besteden aan leerlingen. Door middel van video kan een leerling de instructie op het eigen niveau volgen en herhalen. Hierdoor is er in de klas meer tijd voor verwerking van de stof.

Flip Your Classroom sluit aan bij de leerprincipes. Ten eerste zorgen filmpjes voor prikkeling van de leerlingen. Je leert pas als het prikkelt en uitnodigt tot leren. Hoe meer zintuigen hierbij worden geprikkeld, hoe dieper de leerervaring zal zijn. Verder kunnen filmpjes er ook voor zorgen dat dingen betekenis krijgen, voorkennis geactiveerd wordt en leerlingen kunnen de filmpjes terugkijken om de stof te herhalen.

Lees ook: DOCENTENTRAINING BIJ BEELD EN GELUID: ‘START FLIPPING YOUR CLASSROOM’

Leraren aan het woord

Arnoud Kuipers, leerkracht Nederlands op het voortgezet onderwijs, gebruikt nu een aantal jaar Flip Your Classroom. Hij gebruikt het niet altijd, maar zet het zo’n vier à vijf weken per jaar in ter afwisseling in de klas. Als groot voordeel van de inzet van video noemt hij dat hij meer tijd over heeft voor activerende werkvormen in de les. Hier zijn geen lange instructies meer nodig. Door de korte instructies en activerende werkvormen kunnen leerlingen hun aandacht in de les beter vasthouden. Ook verteld hij dat zijn filmpjes veel bereik hebben. Op deze manier kan hij niet alleen zijn eigen leerlingen helpen, maar leerlingen in heel Nederland.

Ook meester Sander, leerkracht groep 1/2, gebruikt Flip Your Classroom. Hij maakt zelf korte instructiefilmpjes die hij de kinderen laat zien voordat de speel-werkles begint. In plaats van dat hij op maandagochtend een half uur bezig is met het uitleggen van de opdrachten heeft hij nu meer tijd voor de begeleiding van de leerlingen.

de docententraining 'Start Flipping Your Classroom'

Zelf aan de slag

Wanneer je zelf aan de slag gaat met online video in de klas zijn er een aantal punten waar je op kunt letten. Ten eerste is het belangrijk dat de filmpjes niet te lang zijn. Een filmpje van zo’n 2:30 minuten is genoeg voor een instructie. Om leerlingen betrokken naar de filmpjes te laten kijken, kan er een opdracht bij het filmpje gemaakt worden, zoals ‘maak een tekening’ of ‘vat het filmpje in drie zinnen samen’. Ook kun je de dag van tevoren een vraag geven, waardoor leerlingen nieuwsgierig raken. Om het antwoord te krijgen moeten zij het filmpje bekijken. De dag erna kan het filmpje worden besproken. Tenslotte is het belangrijk dat er niet te veel informatie in een filmpje zit, zodat leerlingen niet cognitief overbelast raken. Bouw de informatie langzaam op.

Natuurlijk kan er ook gebruik worden gemaakt van bestaande filmpjes in de klas, wanneer je zelf liever geen filmpje maakt. Filmpjes zijn bijvoorbeeld te vinden via Teleblik, Video.Scholieren en Youtube.

Lees ook: PROGRAMMEREN IN KLEINE GROEPJES

Handige apps, programma’s en websites
  • Padlet (om gezamenlijk informatie te verzamelen)
  • EDpuzzle (om vragen aan een video toe te voegen)
  • Mentimeter (om smartphones van de leerlingen in te zetten bij een quiz)
  • Screencast O’matic en iMovie (om video’s te maken)