School kiezen: waar je op kunt letten

School kiezen: waar je op kunt letten

Als je kind vier is, mag het naar de basisschool. Best een moeilijke keus, waar moet je op letten? Ik geef je wat tips. School kiezen: waar je op kunt letten.

Onze zoon is drie, de hoogste tijd om een school te kiezen. Gelukkig wonen we in een plaats zonder wachtlijsten, dus hebben we de tijd. De sfeer proeven met onze zoon was ons eerste graadmeter. Natuurlijk hebben we ook op wat andere zaken gelet. We hebben een keuze kunnen maken en gaan onze peuter inschrijven.

School kiezen: waar je op kunt letten

Sfeer proeven met je kind

Als je in jouw woonplaats geen wachtlijsten hebt voor scholen, kun je in alle rust kijken. Ik raad je aan om samen met je kind de school in te lopen. Vaak zijn er speciale inloopochtenden voor nieuwe kinderen. Je merkt snel aan je kind wat hij of zij van de school vindt. Duikt hij meteen de huishoek in om te spelen? Maakt ze al contact met de kinderen in de klas? Reageert hij hetzelfde als anders in nieuwe situatie? Voelt ze zich vrij om rond te bewegen? Is hij nieuwsgierig naar de ruimte om zich heen?

Wij merkten bij de school van onze keuze dat onze peuter in de klassen meteen onderdeel wilde zijn, wat hem betreft kon hij wel blijven ;). Hij vertelde iets tegen de andere kinderen en wilde de huishoek in stappen om te spelen.

Omgeving

Kijk eens naar waar de scholen staan. Een school dichtbij waar je woont is natuurlijk praktisch. Handig voor het naar school brengen en weer ophalen, maar er is ook meer kans op vriendjes van school die in de buurt wonen. Praktisch voor het speelafspraakjes maken, maar ook zeker voor het buitenspelen.

Visie van de school

Je hebt verschillende onderwijsvormen, zoals de vernieuwingsscholen (Freinet). De vrije school, Dalton, Montessori, Jenaplan en scholen die het geloof als leidraad hebben. Linda van Mamaliefde heeft de verschillende onderwijsvormen uitvoerig beschreven.

Pijler

Elke school heeft zo zijn eigen pijler(s) waar ze zich op richten bij het geven van het onderwijs. Hier in onze woonplaats werkt de ene school veel met ICT, geeft een andere school al Engels vanaf de kleuters en heeft nog een school cultuur hoog in het vaandel staan. Het heeft ons geholpen bij het school kiezen.

De visie is altijd duidelijk te lezen op de websites van de scholen. Je kunt ook altijd de schoolgids lezen die vrijwel elke school op hun website heeft staan.

De grootte van de school

Je kunt ook kijken naar de grootte van de school. Vind je een kleine buurtschool fijn, of juist een grote basisschool waar wellicht wat meer geld beschikbaar is?

Groepsgrootte

Zelf vind ik het aantal kinderen in de groep ook belangrijk. Zitten er 30 kinderen in de kleuterklas of streeft de school naar wat kleinere klassen van bijvoorbeeld 25 kinderen?

Lees ook: VOOR HET EERST NAAR DE PEUTERSPEELZAAL

Schooltijden

De schooltijden kunnen ook behoorlijk verschillend zijn. Zo zijn er scholen met het vijf gelijke dagen model: elke dag van 8.30 tot 14.00. Een continurooster tot 14.30 uur, maar wel de woensdagmiddag vrij. Of een traditioneel rooster met de woensdagmiddag vrij en elke dag tussen de middag naar huis of overblijven.

Op sommige scholen zijn de kleuters ook extra vrij, bijvoorbeeld de vrijdagmiddag of de hele vrijdag.

Overblijven

Bij een traditioneel rooster kan je kind overblijven op school. Hoe is dat georganiseerd?

Naschoolse opvang

Werken jullie als ouders, dan heb je vaak naschoolse opvang nodig. Handig om te weten hoe dat bij de scholen geregeld is.

Faciliteiten van de school

Ik let ook hoe de school eruit ziet. Is het schoon? Hoe is het ingericht? Hangen er werkjes van de kinderen door de school? Maar ook kijk ik naar de voorzieningen van de school. Wordt wel veel gebruik gemaakt van de computer? Welke materialen heeft de school en welk materiaal kan extra ingezet worden?

Zorg in de school

Hoe is de zorg in de school geregeld? Wat wordt er gedaan voor kinderen die meer uitdaging nodig hebben? En hoe worden kinderen begeleid die extra ondersteuning nodig hebben?

Lees ook: NAAR SCHOOL, MAAR NOG NIET ZINDELIJK

Mening van andere ouders

Je kunt ook aan je buurtbewoners vragen voor welke school zij hebben gekozen en waarom. Vraag ook hun mening over de school op dit moment. Het bleek dat ons voorgevoel bevestigd werd door de verhalen van de ouders in onze buurt.

Waar heb jij je keuze op gebaseerd? 

Uitgelichte foto: Shutterstock