High teeth: Tand eruit? Dat vraagt om een feestje! Vier het feestje mee en win!

Het gebit is een bijzonder bezit. Voor jonge kinderen is het moment dat ze gaan wisselen heel speciaal. Het grote mensengebit komt eraan! High teeth maakt hier een feestje van en combineert dit met het educatieve aspect. Want zo’n nieuw gebit moet natuurlijk goed verzorgd worden. Je leest over de activiteiten en materialen van High teeth, lestips hierbij en je kunt een set van een kaart en een button: Hoera, mijn tand is eruit! winnen.

Hoe is High teeth ontstaan

Judith van Wijk is de eigenaar van High teeth en moeder van drie kinderen. Het idee voor High teeth ontstond bij het tanden wisselen van haar oudste dochter. Haar dochter vond het fantastisch dat ze haar eerste tand eruit had. Ze was tenslotte een van de laatste van haar klas. Dat vroeg om een feestje en zo ontstond high teeth (afgeleid van high tea).

tandenfee deurtje

Wat is High teeth

High teeth staat voor het feestje dat je viert als je tanden gaat wisselen. Combineer dit met het educatieve aspect, het goed verzorgen van je gebit, en je hebt een mooi concept voor in de klas of thuis.
Op de website vind je allerlei gratis downloads, activiteiten en een webwinkel vol mooie producten.
Je hebt een pagina speciaal voor ouders en ook voor leerkrachten en scholen. 

button hoera mijn tand is eruit

Wat vind ik van High teeth

Wat een origineel idee, een tanden-wissel-feest! Als juf loop ik hier meteen warm voor. Kinderen in de leeftijd 4, 5 en 6 jaar wisselen regelmatig hun tanden en vinden dit erg bijzonder. Op de site vind je allerlei educatieve materialen voor thuis en in de klas. Erg belangrijk om kinderen het belang van een gezond gebit bij te brengen. In de klas zou je ook het feestje kunnen vieren, ik denk dat de kinderen het fantastisch vinden! Zeker als je het koppelt aan een bepaald thema.

Ik weet nog goed dat ik vroeger een tanden-wissel-doosje had. Heel secuur stopte ik mijn tanden in het doosje en bewaarde het zorgvuldig. Helaas raakte het doosje tijdens een verhuizing kwijt en de tanden in het doosje werden er ook niet mooier op.
Ik vond het heel bijzonder om mijn tanden te bewaren en af en toe nog eens te bekijken. Zo keek ik bijvoorbeeld naar het verschil tussen de melktanden en mijn nieuwe grote mensen tanden. Want wat waren die groot!

tandendoosje hart

Daarom vind ik het ook zo leuk dat er speciale tanden bewaar doosjes zijn gemaakt in hetzelfde thema als de lesmaterialen en de kaarten. Een mooi cadeau om op je tanden wissel feestje te krijgen!

Tand eruit kaart

Ervaringen uit de klas

Ik mocht de tandenpost kaart uitproberen in mijn groep 3. Als er in de klas een leerling een tand eruit had, pakte ik een wcpapiertje en wikkelde de tand erin, zodat de tand veilig mee naar huis kon. Om het een beetje bijzonder te maken, plakte ik er een sticker op. Dit vonden de kinderen al erg leuk. Maar nu zijn er speciale kaarten om de tand op te plakken. Ik vind dit een must-have voor alle leerkrachten. De tanden kunnen mee naar huis en je maakt er echt een bijzondere gelegenheid van die helemaal past in de belevingswereld van je leerlingen.

Een van mijn leerlingen moest een kies laten trekken. Ze wilde deze op dezelfde dag koste wat het kost laten zien aan de klas. In haar moeders armen en met een nog verdoofde helft van mond kwam ze de kies laten zien. Alle leerlingen snelden naar haar toe en stonden om haar heen de bijzondere kies, met de wortels er nog aan, te bewonderen. Dat vroeg natuurlijk ook om zo’n mooie kaart! Ze was hier erg blij mee. Vermoeid en met een pijnlijke mond ging de leerling weer naar huis. De kaart met kies heeft een ereplekje gekregen op haar kamer.

Lestips tanden wisselen

In navolging van High teeth heb ik ook wat lestips bedacht om het tanden-wissel-feest vorm te geven in de klas.

Koppelen aan een thema

In de kleuterklas of in groep 3 komt er vaak een thema over gezondheid, of over je lijf voorbij. Hier kun je het tanden-wissel-feest goed aan koppelen. Oefen de woorden rondom je mond en het gebit, goed voor de woordenschat.
Kijk bijvoorbeeld ook op de themapagina AU!. 

Houd de stand van de tanden bij

Je kunt in de klas een mooie rekenactiviteit door laten lopen door het schooljaar. Houd bij hoeveel tanden er gewisseld worden in de klas! Maak hier bijvoorbeeld een staafdiagram van die je telkens aan vult. Je kunt dit ook per tafelgroepje doen, of er een wedstrijdje van maken tussen de jongens en de meisjes.

Kunnen de kinderen aan het begin van het schooljaar of bijv. per maand raden hoeveel tanden er gewisseld zullen worden?
Je kunt hier een wedstrijd van maken en een van de mooie producten van High teeth uitreiken aan het einde van het schooljaar.

Nodig iemand uit voor tanden poets les

Bij Hou je mond gezond kun je een bezoek boeken van een tandarts of mondhygiënist. De leerlingen krijgen poetsles en ontvangen hier mooie materialen voor. Zelf de les geven met gratis materialen, zoals een tandenborstel en tandpasta kan ook.
De mooie downloads van High teeth zijn hier goed bij te gebruiken.

 

kaart + button set

Win!

In samenwerking met High teeth mag ik drie setjes van een kaart en een button: Hoera, mijn tand is eruit! weggeven.
En een hele leuke hoofdprijs; een stempel van een tand. 

stempel-tand

 

 

 

 

 

Wat moet je hiervoor doen?

Maak een foto van een gebit en stuur deze voor 18 mei naar info @ jufmaike.nl! 

gebit Maike

 

 

 

 

 

 

Pik stiekem het kunstgebit van je opa, maak een foto van de juf als ze net haar tanden in een appel zet, fotografeer het gat van een getrokken kies bij je vader, of zet al je leerlingen met fietsenrekjes in hun mond naast elkaar.

De leukste, mooiste of meest bijzondere foto’s verdienen zo’n mooie set.

En de winnaar is
Laura van Ottelen wint het setje kaart en button.
Louisa Broens wint de stempel.

Gefeliciteerd!

Foto’s

Gebit

 

Gebit jongen

 

Gebit meisje

foto gebit paard