Sinterklaas werkbladen voor onderbouw (kleuters) van de basisschool

Zelf in te vullen aftelkalender Sinterklaas 2016

Na groot succes van vorig jaar en op verzoek heb ik de zelf in te vullen aftelkalender Sinterklaas 2016 gemaakt. Met tips om spelend te leren rondom de aftelkalender. 

Met de aftelkalender Sinterklaas 2016 zorg je voor rust en overzicht voor de kinderen door af te tellen naar de aankomst van de Sint en pakjesavond. De kinderen leren ook spelenderwijs de dagen van de week, letters, klanken, tellen en de rangtelwoorden.

Aftelkalender Sinterklaas 2016

aftelkalender Sinterklaas 2016

aftelkalender-sinterklaas-2016

Spelend leren

Kleuren

Voor de kleuren van de dagen van de week heb ik gebruik gemaakt van de bolletjes op de Houten kalenderklok die je in veel klassen vindt. Hier kan het kind goed de kleuren mee oefenen. Bespreek de lichtnuances, zoals licht en donker.
Je kunt de kalender ook in zwart-wit uitprinten, dan geeft het aantal bolletjes de volgorde van de dagen van de week aan, je kunt ze tellen.

Zelf invullen

Je kunt de kinderen veel zelf laten invullen en knippen en plakken op de kalender. Laat ze een schoen opplakken als het kind de schoen mag zetten. Laat ze erbij zetten waar ze de schoen neerzetten. Je kunt ook aangeven waar Sinterklaas komt, bijvoorbeeld bij de sport of op school. De schoen kan ook ingekleurd worden.

Eerste letter

Bij pakjesavond staat expres de eerste letter er niet bij. Laat het kind de eerste letter opnoemen en eventueel ook zelf schrijven. De p is natuurlijk ook van piet. Doe spelletjes met de letter p. Laat de kinderen ook andere voorwerpen die met de p beginnen zoeken. Maak hier een collage val, of teken ze en schrijf ze op.
Hetzelfde kan ook met de letter s van sint.

Klanken

Bij Maassluis mist het eerste deel van het woord: maas. Deze kun je hakken en plakken met de kinderen. De Maas is een rivier, waar de naam Maassluis ook vandaan komt. Hak en plak M-aa-s en schrijf dit op de aftelkalender.
Hak en plak woorden met de kinderen die een andere eindklank hebben.
M-aa-n
M-aa-r
M-aa-k
M-aa-r

De dagen van de week

Op de kalender staan duidelijk de dagen van de week aangegeven. Leer het kind de dagen van de week aan. Zeg dat de stoomboot met Sinterklaas op zaterdag komt. Ga de dagen van de week af. Benoem steeds de dag die het vandaag is, of laat je kind de dag benoemen. Vraag ook wat het dan gisteren en eergisteren was en wat het morgen en overmorgen wordt.

Tellen en de cijfersymbolen

Er is ontzettend veel te tellen met de aftelkalender. De cijfersymbolen staan er ook duidelijk op en zijn zo goed aan te leren.

  1. Tel bijvoorbeeld hoe vaak je je schoen mag zetten
  2. Zet het aantal cadeautjes dat je gekregen hebt in de kalender
  3. Tel het aantal schoenen in de klas die je mag zetten of van het gezin
  4. Tel samen het aantal nachtjes voordat Sinterklaas komt. Dit kun je ook doen voor als je pakjesavond viert, je de schoen mag zetten of Sinterklaas op school komt.
  5. Schrijf samen het cijfer bij hoeveel nachtjes slapen het nog is voordat Sinterklaas komt.
  6. Bekijk en benoem de cijfersymbolen.

Datum

Benoem de datum bij het wegstrepen van een dag. Wat is de datum van vandaag? En welke datum (cijfer) komt erna? En wat kwam ervoor? Laat ook duidelijk de cijfersymbolen zien die daarbij horen. Kleuters moeten aan het einde van groep 2 de cijfersymbolen tot en met 20 kunnen herkennen.

Week/rangtelwoorden

Een week duurt zeven dagen, dit is goed te zien aan de bolletjes onder de dagen. Benoem dat maandag de eerste dag van de week is, dinsdag de tweede en zondag de zevende, de laatste dag van de week.

Weken

Kijk samen naar het aantal weken dat Sinterklaas in het land is. Benoem dat een week zeven dagen heeft.

Maand

Sinterklaas is er in de maanden november en december, de laatste twee maanden van het jaar. Benoem deze maanden en laat alle maanden van het jaar even langs komen.

Seizoenen

Sinterklaas is er in de herfst, maar soms sneeuwt het al. Bespreek de seizoenen met de kinderen.

Stuur je een foto als je de aftelkalender Sinterklaas 2016 hebt hangen?