De tien leukste prentenboeken voor op de peuterspeelzaal

Door Yvonne. Ik ben er gek op….prentenboeken! Ik koop ze het liefst zelf en heb inmiddels al een hele plank vol. Hieronder een top 10 van mijn favoriete prentenboeken.

Voor ik enthousiast aan mijn rijtje begin,
waar moet een prentenboek (het liefst) aan voldoen:
– mooie grote en duidelijke tekeningen
– niet te veel tekst en het liefst een tekst waarin bepaalde zinnen herhaald worden
– een onderwerp dat bij kinderen tot de verbeelding spreekt of waar ze iets in herkennen
– veel woorden die bruikbaar zijn voor onze ‘woorden van de week’
– een boek waarin een ‘probleem’ voorkomt; geen vereiste maar hierdoor leven de peuters zich zo mooi in. Deze boeken kun je eigenlijk blijven voorlezen. Vooral tijdens een thema vervelen deze boeken nooit.

Favoriete prentenboeken

Mijn persoonlijke top 10 (in willekeurige volgorde)

1. Muis zoekt een huis – Petr Horácek
Ik ben gek op de tekeningen in dit boek. Door het gat in het boek nodigt het meteen uit tot interactief voorlezen. Ook een mooi boek om met de peuters rond groot en klein te werken en dit tijdens het spelen te laten terugkomen. Verder is de zin ‘dan zoek ik verder’ eentje die de peuters al snel van je overnemen. En die beer aan het eind….spannend!

2. De grote rode bus – Judy Mindley/William Benedict
De bus die niet kan doorrijden vanwege een gat in de weg. De peuters hangen aan je lippen!
En natuurlijk na een paar keer lezen komen ze vanzelf al met de oplossing. De tekeningen zijn in ‘cartoon’style getekend. Ik heb de voertuigen gekopieerd en gelamineerd. Hiermee konden de kinderen het verhaal zelf naspelen.

3. Ik wil de maan – Jonathan Emmett
Afgelopen herfst hebben we dit boek voorgelezen. De maan spreekt erg tot de verbeelding vooral
als de kinderen hem zelf zien ‘als ze gaan slapen’ zoals ze zelf zeggen. We hebben een maan in de kring opgehangen en op verschillende manieren met onze mol geprobeerd de maan te pakken. Begrippen als ver weg, dichtbij, boven en beneden konden we zo spelenderwijs oefenen.

4. Rupsje Nooitgenoeg – Eric Carle
Een klassieker! Over een week starten me met het thema ‘Rups/Vlinder’ op de groep en gaan we hem weer voorlezen. Met dit boek kun je zoveel kanten op; je kunt hem blijven voorlezen maar ook je activiteiten erop afstemmen. Deze keer plakken we al het eten dat Rupsje Nooitgenoeg eet op onze dagen van de week. We kunnen met het fruit tellen en benoemen. Ook de verandering van rups naar vlinder zullen we met de kinderen bekijken. De kleutergroepen krijgen rupsen/poppen in de klas, dus daar gaan we zeker een kijkje nemen.

5. Boer Boris gaat naar zee – Ted van Lieshout
Tsja, je kunt niet alles meenemen op vakantie natuurlijk! Een mooi boek om leeg en vol duidelijk te maken. Vorig jaar gebruikt als eindthema met daarna samen met de opa’s en oma’s een speurtocht buiten naar de dieren van boer Boris; kleurplaten op A3…maar toch best spannend!
(dit boek staat helaas niet op de foto’s, ooit geleend van een collega maar nog niet zelf gekocht )
6. Kikker en de winter – Max Velthuijs
Kikker is natuurlijk ook een klassieker. Mooie tekeningen alleen is de tekst wat lang voor de jongste peuters, maar een leuk boek voor het winterthema. De kinderen leven helemaal mee met Kikker die de winter maar niks vindt en er zelfs ziek van wordt. Een boek waarin je vele winterthema woorden kunt laten terugkomen. En uiteindelijk samen soep koken en opeten!

7. We gaan op berenjacht – Michael Rosen/Helen Oxenbury
Ondanks de zwart/witte tekeningen een boek waar we veel lol mee hebben!
Ik gebruik het vooral op de groep als we nog wat tijd over hebben of de kinderen zoveel energie hebben dat een boek lezen in de kring even niet lukt. Op de groep lopen we ook van de ene hoek van het lokaal naar het andere…..door het water, de modder, etc.
Bij dit boek kunnen de kinderen op een gegeven moment de ‘standaard’ zinnen voor me afmaken. Vooral bij ’Wij zijn niet bang’ wordt goed meegedaan. En wat een pret aan het eind van het boek als we van de ene naar de andere kant rennen….weg van de beer en weer in het huis. En dan op de grond liggen (zogenaamd in bed  )

8. Kom uit het ei kleintje – Shen Roddie/Frances Cony
Mooie, grote en duidelijke tekeningen met beweegbare delen. Met natuurlijk een groot probleem; het kuikentje komt maar niet uit het ei. Een leuk boek voor het lente/paas thema. ‘Maar er gebeurde niets’ riep een peuter al voordat ik het boek opendeed.

9. Krrrrr….okodil – Catherine Rayner
Een boek waarin we ook eens aandacht kunnen besteden aan pestkoppen en dat dit niet leuk is.
De kinderen maken zich dan echt boos over de krokodil die zo pest. Als de dieren in het boek boos op de krokodil reageren doen de kinderen fanatiek mee. Dit boek leent zich prima om aan het eind van het thema na te spelen aan de ouders. 2 Krokodillen, 1 nijlpaard en de rest van de kinderen de andere dieren. Mooie duidelijke tekeningen.

10. Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft – Werner Holzwarth/Wolf Erlbruch
Vies is natuurlijk altijd leuk. Mooie tekeningen en natuurlijk weer een zin die steeds terugkomt.
Leuk boek om tijdens een thema dieren/boerderijdieren centraal te stellen.

Bestel de boeken bij Boekhandel Blokker.

Wil je ook met je top 10 op jufmaike.nl? Leuk! Stuur een mail naar info @ jufmaike.nl