Recensie boek Letter van de week

De letter van de week wordt veel gebruikt in de kleuterklas. Je kiest als leerkracht een letter waar je een hele week, of soms twee weken mee gaat werken. De kinderen doen letterkennis op en maken een begin met het lezen van de letters. Belangrijk om de stof van groep 3 aan te kunnen. Het boek helpt je bij het aanleren van de letters.
Spelenderwijs letters leren in de kleuterklas staat er in de ondertitel. Dat belooft wat!

 

 

Linda Willemsen, de schrijfster van het boek, heeft een prachtige website waar ze ook schrijft over de letter van de week.
Ik ben een regelmatige bezoeker van de website, dus ik keek uit naar dit boek. Het maakt mijn verwachtingen zeker waar.

Wat vind ik van het boek?

Om te beginnen, ik vind het prachtig vormgegeven! De illustraties zijn gemaakt door Martine Verstraete. Het is pakkend, als kleuterjuf houd ik ook van mooi vormgegeven boeken. Je kunt het boek in de klas neer zetten en bladeren naar de juiste letter. Die laat je dan een week staan in de klas, zodat de kinderen de letter vaak zien. De illustraties zijn zowel op de volwassene, als op het kind gericht, erg mooi gedaan. Er is voor een schoollettertype gekozen, waardoor het boek goed leesbaar is.

Het is een inspirerend boek. Ik merk dat ik door het lezen ervan meteen een vervolg bedenk van de activiteiten. Je hebt handvatten om op een goede manier met de letters aan de slag te gaan. En je geeft het zelf een vervolg. Een tip van mij is dan ook: deel je ideeën uit het boek en je eigen activiteiten met je collega’s, voor het optimaal aanbieden van de letters in de onderbouw.

De inleiding

Het boek begint met een heldere inleiding. Want waarom is het zo belangrijk om letters aan te leren in de onderbouw? En hoe leer je de letters nou aan?

Activiteiten voor alle letters

Het boek gaat over in activiteiten die je elke week, dus met elke letter kunt doen. De activiteiten zijn opgedeeld in schrijfactiviteiten, beeldende activiteiten, motorische activiteiten en spelactiviteiten. Heel fijn dat je de kinderen op verschillende manieren in aanraking laat komen met de letters. De activiteiten zelf zijn helder beschreven en goed in te passen in je lessen. Ik vind het vooral prettig dat je de activiteiten steeds terug kunt laten komen. Herhaling is voor jonge kinderen heel belangrijk, zeker ook met de letters. Ze kunnen de letter goed kunnen opnemen doordat ze de letters steeds op dezelfde manier aangeboden krijgen.

Activiteiten per letter

Dan beginnen de letters. Elke letter heeft twee bladzijdes. Een kant voor de leerlingen, met de letter duidelijk vormgegeven. En een bladzijde voor de leerkracht, met de activiteiten erop. Ook hier is er voor elk kind wel een activiteit. Kinderen leren op verschillende manieren. Door de verschillende activiteiten uit te voeren, zul je alle kinderen uit je klas bereiken. Zo is er bijvoorbeeld een smulactiviteit. Je kunt bij de a van appel een appelflap maken. Door het boek komt bij mij de inspiratie en denk ik meteen verder. Zo lijkt het mij leuk om die appelflappen dan ook te maken in de letter a.

Er zijn ook activiteiten voor thuis. Het wordt aangeraden om de ouders een nieuwsbrief te sturen bij een nieuwe letter. Zeker goed voor de ouderbetrokkenheid. De kinderen zullen thuis ook met de letter bezig zijn.

De a is van aan de slag!

Vanaf het begin van het schooljaar leren wij de kinderen in de klas een letter aan per twee weken. Ik kan niet wachten om dit mooie boek in de klas te zetten en aan de slag te gaan.

Succes met het aanleren van de letter van de week. Het boek is een aanrader voor in de kleuterklas!

Bekijk of koop het boek De letter van de week