In debat bij Kwesties: bestaansrecht dierentuin

(Door Willemijn) Het kan bijna niemand ontgaan zijn, afgelopen week zijn er twee panda’s gearriveerd in Nederland. Ouwehands Dierenpark in Rhenen heeft twee panda’s in bruikleen van China. De dierentuin heeft veel geld voor moeten investeren en betaalt per jaar nog 1 miljoen euro per panda aan China. In het programma Kwesties is de volgende vraag ter discussie gesteld: is het nog wel van deze tijd om dieren op te sluiten in een dierentuin om ze van dichtbij te bekijken, of kan het anders? 

Deelnemers debat dierentuin

Ik werd van de week via Maike benaderd door NPO Radio 1. Of er iemand als docent de waarde van educatie met levende dieren kan “verdedigen” in dit debat. Maike wees mij aan en zo ging het balletje rollen. Ik wilde wel weten wie er nog meer bij het debat aanwezig waren en ik kreeg hier telefonisch netjes antwoord over. Erno Eskens (filosoof), Josef Keulartz (filosoof) en Paul Smit (woordvoerder PETA) waren de personen waarmee ik in discussie zou gaan.

Aanleiding

De aanleiding van dit debat was de aankomst van de twee panda’s in Ouwehands dierenpark. Al snel kwamen wij er achter dat alle deelnemers aan het debat het ermee eens waren: de manier waarop de panda’s zijn binnengehaald, dat kan niet. Het leek ons allen niet goed voor het dierenwelzijn. Een voorbeeld hiervan: de twee panda’s zaten in een vervoerskist waarbij één wand een glazen wand was, of in ieder geval een doorzichtige wand. Ik vermoed dat dit veel stress oplevert bij de dieren. Ik had het verblijf van de panda’s nog niet gezien, maar hoorde in het debat dat het op een chinees restaurant lijkt… Heel leuk dat de panda’s hier zijn, maar ik had het toch anders aangepakt ;-).

Foto: pixabay.com

Locatie

De bus van Kwesties stond bij het parkeerterrein van Ouwehands Dierenpark. De bus is een oude schoolbus die is ingericht als radiostudio. Wij kregen ieder een plekje aangewezen. Allereerst werd uitgelegd hoe het programma was opgebouwd. De eerste tien minuten werd er aandacht besteed aan een ander onderwerp: afrofobie in de politiek. Daarna kwam ons debat. Ik mocht als eerste aan het woord. Iedereen mocht even iets zeggen en er werd door de presentator duidelijk aangewezen wie er mocht reageren op een ander. De vragen kwamen vooral uit de presentator die verschillende meningen wilde horen over het onderwerp. Hij nam zelf geen standpunt aan.

Mijn mening

Educatie met levende dieren in belangrijk! En ja, ik als dierenvriend vind dat dierentuinen wel moeten blijven bestaan. Bij een natuurfilm kun je goed zien hoe bijvoorbeeld een leeuw een zebra vangt, maar toch mist er iets. Ik vind het belangrijk dat je alle zintuigen gebruikt in een dierentuin. Je kijkt niet alleen naar de dieren, maar je ruikt ze ook vooral, poep stinkt! In de lessen die ik geef, krijgen de kinderen ook de kans om dieren te voelen. Dit kan zijn in de vorm van het aanraken van een veer, maar ook krijgen de kinderen een cavia op schoot. Een veer aanraken, durven ze allemaal, maar een levend dier op schoot is voor veel kinderen toch best spannend. De kinderen komen tot de conclusie dat het dier beweegt en dat het warm is! Voor veel kinderen uit Amsterdam is het hun eerste aanraking met een levend dier.

Het debat

Het debat is terug te luisteren en te bekijken op de site van NPO Radio 1. Er is geen winnaar uit dit debat naar voren gekomen, dat was ook niet de bedoeling hiervan. Iedereen mocht zijn mening geven en de luisteraars worden hierdoor geholpen om hun eigen mening te vormen. De uitzending met beeld is hier te vinden: http://www.nporadio1.nl/kwesties/onderwerpen/404419-bestaansrecht-dierentuinen-afrofobie-in-de-politiek . De eerste 10 minuten gaat het over de afrofobie in de politiek, daarna is ons debat. Ook is er getwitterd over ons debat. De tweets zijn de vinden op de twitterpagina van Kwesties-NPO Radio 1.

 

//platform.twitter.com/widgets.js

Uitgelichte foto: Shutterstock