De modderkeuken met restaurant, waterpomp en balansweegschalen.

Hoe realiseer je een modderkeuken op school?

In de Facebookgroep Kleuterwereld zag ik een bericht voorbij komen van Jack Veldhuizen over een modderkeuken op de Nutsschool Maastricht. Ik vroeg hem hoe hij dat gerealiseerd heeft en dat mag ik hier vertellen. 

Modderkeuken

Jack Veldhuizen post regelmatig hele mooie speel- en verteltafels en toffe lestips in Kleuterwereld. Ik werd meteen getriggerd door zijn modderkeuken. Wat zullen kinderen daar blij van worden! Ik vroeg hem hoe hij dat heeft gerealiseerd op zijn school, Nutsschool Maastricht.

Hoe realiseer je een modderkeuken op school?

Jack is op school begonnen met twee jerrycans, een aantal pannen en wat lepels. Het bleek dat de kinderen het fantastisch vonden om mee te spelen en zo ontstond het idee om de modderkeuken uit te breiden. Hij plaatste een oproep voor ouders waarin hij hulp vroeg om de modderkeuken uit te breiden voor de school. Er kwam een collega bij de groep en samen met de ouders zijn ze bij elkaar gaan zitten om een plan uit te werken.

Lees ook: 13 TIPS OM HET BUITENSPELEN TE VERRIJKEN

Maquette

Maquette modderkeuken

Ze maakten eerst een maquette met het ideaalbeeld van de modderkeuken. Er moest een keukenblok komen, een waterpomp, balansweegschalen en een restaurantje.

Het modderkeukenblok.

Bij het keukenblok zijn ze uitgegaan van een raster als tussenblok over de lengte, dat was de maat voor het keukenblok.

Aan de slag

Toen begon de grote zoektocht naar goedkoop materiaal en hulp bij het bouwen.

Bij een bouwmarkt heeft de groep de maquette laten zien met de vraag of ze het zouden kunnen sponsoren. Ze sleepten hier ongeveer 20% korting uit.

De modderkeuken met restaurant, waterpomp en balansweegschalen.

De stenen, zand en cement voor het onderstel van het keukenblok kregen ze gratis bij een bouwbedrijf. Het keukenblad is gebouwd door een van de ouders. Een logopedist van de peuters heeft samen met een vriend het onderstel gemetseld.

Hoe ze aan de boomstammen zijn gekomen, is ook een goed verhaal. Na een zware storm waarbij bomen waren omgewaaid heeft de groep aan de gemeente Maastricht gevraagd of ze boomstammen konden krijgen. Ze konden ze komen uitzoeken bij een buitenmagazijn. Ze werden op maat gezaagd en met een flinke vrachtwagen naar de modderkeuken toe gebracht. Ze kregen dit allemaal gratis.

De modderkeuken met waterpomp en balansweegschaal

De waterpomp is via internet besteld en door een ouder op een metselkuip bevestigd. De balansweegschalen heeft het groepje zelf gemaakt. Er staan twee grote 10-liter gieters die ze vullen met water, zo wordt de waterpompbak bijgevuld. Het is best wel veel lopen, maar op een gegeven moment is het bijgewerkt.

Tijdsbestek

Alles heeft in totaal twee maanden geduurd, dat vind ik heel snel! Er is heel wat gerealiseerd in zo’n korte tijd. In die tijd heeft de school ook nog veel pannen, lepels, bakjes en ander keukenmateriaal van ouders gekregen.

Kosten

Volgens Jack heeft alles bij elkaar zo’n €300,- gekost.

Modderige kleding?

Nu kun je je natuurlijk afvragen of kinderen niet heel vies worden. Ik denk dan: het maakt mij niet uit. Het is heel gezond voor kinderen om vies te worden, laat ze maar lekker spelen en kliederen. Jack zegt zelf weinig tot geen ouders gehad te hebben die klagen over vieze kleding. Misschien scheelt het ook dat hij het samen met ouders gerealiseerd heeft? En vinden ouders het echt niet fijn? Vraag ze dan om een setje extra kleding die de kinderen zelf aan kunnen trekken na het spelen.

Voor iedereen?

Op de Nutsschool maakt iedereen er gebruik van. Jack: ‘We hebben een kindcentrum met peuterspeelzaal en BSO erbij. Iedereen maakt gebruik van de modderkeuken. Ook de kinderen van de bovenbouw.’

Kattenpoep?

Het risico op kattenpoep is er altijd. Maar er zijn zoveel speeltuinen en dergelijke die ook zand hebben wat altijd open ligt. Daarvoor hoef je het, denk ik, niet te laten. Volgens Jack wordt de poep van katten heus wel opgemerkt door de kinderen. Daar blijven ze over het algemeen wel van af en roepen een leerkracht erbij.

Bij regen

De potten, pannen en lepels zitten in kratten die in de buitenberging staan. Die worden, samen met de waterpomp en de balansweegschalen naar buiten gehaald als het weer het toelaat. In de natuurtuin (waar de modderkeuken is gerealiseerd) hangt een vlag als het te slecht weer is om er te spelen.

Bedankt Jack voor het delen van de realisatie van de modderkeuken, heel inspirerend! Heb je ook een gaaf schoolplein? Laat het me weten op info @ jufmaike.nl. Ik deel graag je verhaal! 

Lees ook: UREN THEE LEUTEN OP DE RAND VAN DE ZANDBAK?