Gezond eten op school

Nederlandse kinderen eten te weinig gezonde producten en drinken teveel suikerhoudende dranken. Terwijl gezond eten niet moeilijk is. 

Van alle Europese kinderen drinken Nederlandse schoolkinderen de meeste suikerhoudende dranken per dag. Slechts 1% van alle kinderen eet voldoende groente en in grote steden lijdt zelfs 18% van de kinderen aan overgewicht of obesitas. Er is in de meeste gevallen wel een speciaal bewegingsonderwijsprogramma, maar gezond eten is vrijwel net zo belangrijk om het juiste gewicht te behouden.

Belang van goede voeding

Gezonde voeding verlaagt de kans op chronische ziekte, er is minder verzuim op school en kinderen leveren betere schoolprestaties. Dit is enkel te danken aan goede voeding. Daarom is het Youth Food Movement een petitie gestart voor structurele inbedding van voedselprogramma’s in het onderwijs. Een voedingsbeleid op school inzetten is vrij gemakkelijk, het start met het beleid in je schoolplan. Bekijk ook het spel eet het beter

Gezond eten op school

Volgens het voedingscentrum begint het eten van gezonde voeding niet alleen thuis maar ook op school. Daarnaast gaat het om bewustwording naar de ouders toe. De lunch, tussendoortjes, dranken en traktaties spelen een belangrijke rol. Maar wat is geschikt om kinderen mee te geven naar school? We geven enkele voorbeelden per maaltijd:

  • Kleine pauze: groenten, fruit of een volkoren cracker of boterham
  • De lunch: volkoren boterham met bijvoorbeeld kaas, ei, zuivelspread of een notenpasta. (geef kinderen liever geen zoetigheid zoals Schuddebuikjes of hagelslag mee, deze bevatten veel calorieën en weinig voedingsstoffen)
  • Drinken: water of thee of een yoghurtdrank zonder suiker
  • Traktaties: groenten of fruit dat op een leuke manier verpakt is, maak er bijvoorbeeld een leuk diertje van!

Er zijn al veel scholen in Nederland die zich richten op bewuste voeding. De Buut in Zoetermeer geeft op hun website goede tips voor de pauzehap en de traktatie, De Triade in Wolvega laat bepaalde traktaties niet toe en Het Schateiland in Utrecht maakt samen met de kinderen één keer in de maand een ontbijt voor de moeders.

Kooklessen op school

Buiten het feit dat kinderen gezond eten mee moeten nemen kiezen ook steeds meer scholen ervoor om kooklessen onderdeel van de lesstof te maken. Helaas beschikken de meeste scholen niet over een goede keuken, er moet namelijk rekening worden gehouden met kosten voor brandveiligheid, het lesmateriaal en de keuken zelf. Echter kan met een relatief laag budget een keuken gerealiseerd worden, deze tool laat zien dat het mogelijk is om voor nog geen 2.000 euro een volledige keuken te plaatsen. Daarnaast zijn er scholen, die gezien het beperkte budget, kiezen voor een gedeelde keuken. Deze wordt bijvoorbeeld gedeeld met de naschoolse opvang zodat de kosten gedeeld kunnen worden. Het lijkt me wel wat, een keuken op school waar door iedereen gekookt wordt. Gezond en vooral erg leerzaam voor de kinderen ;).

Is er een voedingsbeleid?

De meeste scholen hebben dit wel, omdat zij gezond eten ook belangrijk vinden. Mocht de school dit niet hebben dan kun je er als ouder natuurlijk ook iets doen. Geef je kind bijvoorbeeld elke dag een ander soort fruit mee of laat in overleg met de leerkracht iedereen fruit meenemen die de juf of meester uit kan delen als tussendoortje. Zo hebben de kinderen ook wat afwisseling. En zorg natuurlijk voor een gezonde traktatie als je kind jarig is, op Pinterest zijn genoeg tips te vinden. Wil je meer weten over gezonde voeding op school, Download hier ‘Het voedingsbeleid op de basisschool’ dat gepubliceerd is door het Voedingscentrum.

Gezond eten leer je niet alleen thuis maar ook op school, het is bevorderlijk voor de resultaat en de gezondheid van onze kinderen!