Vaardigheden leren tijdens de kookles in het VSO

Kookles geven na het afronden van de Pabo? In het VSO kan het.
Gastblog Brenda: In mijn vorige blog schreef ik over structuur en verklapte ik al dat er een blog over koken aan kwam. Hier is ‘ie dan! Vaardigheden leren tijdens de kookles in het VSO. 

Keuken VSO

Visie

Ten eerste de visie achter het koken. Het is uiteraard niet alleen super leuk en lekker, maar we streven naar een mate van zelfstandigheid en autonomie. Er zijn ook leerlingen bij ons op school die de uitstroom ‘horeca’ kiezen en zij hebben dus vaak wanneer ze de school verlaten een werkplek in een keuken. Er zijn verschillende restaurants in de omgeving waar mensen werken die een beschermde werkplek nodig hebben.

Dagbesteding

De leerlingen uit mijn groep, zullen in de meeste gevallen niet op zo’n werkplek komen. Omdat ze zoveel sturing nodig hebben, komen ze vaak ‘te werk’ op een dagbesteding. Meestal is dat een plek waar ze ook zullen wonen. Zo heb ik een dame in de klas gehad die in de winkel van de woongroep aan de bak mocht! Hoe fijn is dat! Je mensen om je heen vanuit de woning, zijn ook de mensen om je heen als je werkt. Dat geeft een veilig en vertrouwd gevoel!

Keuken VSO 2

De kookles

Onze kooklessen starten in de klas. De leerlingen krijgen een recept waarbij de hoeveelheden voor 1 persoon in een boodschappenlijstje staan. Met de kookgroep (max 4-6 lln) rekenen we uit hoeveel we dan nodig hebben als je het voor meerdere personen maakt. Het boodschappenlijstje wordt door iedereen opgeschreven en dan jassen aan; hup naar de winkel!
In de winkel krijgt iedereen een taak. Zo komen ze afwisselend aan de beurt met ‘vragen naar producten’, ‘afrekenen’ en bijvoorbeeld de tas inpakken.

Koken doen we in een groot leslokaal. Elke leerling heeft dan een eigen werkplek en de benodigde materialen staan of liggen op vaste plekken. Uiteraard weer vol structuur: met foto’s. Alle boodschappen worden op de tafel gelegd en elke leerling krijgt een stappenplan. Hierop staan de hoeveelheden, de benodigde materialen en uiteraard: hoe gaan we te werk?

Keuken kookles VSO 3

Begeleiding

Leerlingen die net beginnen met kooklessen hebben veel hulp nodig. Sommigen hebben last van de prikkels; geuren, geluiden. En angsten vanwege warmte of scherpe voorwerpen. Op basis hiervan kiezen we onze groepjes heel bewust, zodat je de leerlingen die extra hulp nodig hebben dat ook kunt geven.

Koken maar!

En dan? Start de les! Leerlingen verzamelen materialen, wegen boodschappen af, leren hulp te vragen, leren een tafel te dekken, af te wassen, nieuwe vaardigheden, angsten te overwinnen en te delen met anderen! Want wat er gemaakt is eten we met de hele klas op ?.