Schoolgruiten

Wat je met schoolgruiten kunt doen

(Door Astrid) Schoolgruiten, of eigenlijk… groenten en fruit op school, een EU project. Ik heb al een aantal keren op scholen gewerkt die hier aan mee konden/mochten doen. Wat je met schoolgruiten kunt doen 

Wanneer je mee mag doen als school krijg je dus gedurende een bepaalde periode via een supermarkt bij jouw school in de buurt 3 dagen per week fruit/groenten. Als school krijg je dan ook lessen en tips/ideeën per mail.

Voor kinderen een mooie gelegenheid om diverse fruit en groenten te proeven of kennis mee te leren maken.

Lees ook: GEZOND ETEN OP SCHOOL

Proeven

Veel kinderen reageren al snel met: “IEUW, dat lust ik niet!”
Ik probeer de kinderen dan wel te stimuleren om iets te proeven, eerst proberen voor je kunt bepalen of je iets wel of niet lust. Maar dat is in sommige gevallen nog best lastig… Er zijn kinderen die het weigeren.

En als de kinderen niet willen?

Wat doe je dan als leerkracht? Ook daar zijn meningen over verdeeld. Er zijn leerkrachten die vinden dat het kind moét. Er zijn ook collega’s die vinden dat die taak van het moeten proeven bij de ouders ligt.

Praten over fruit

Naast het wel of niet proeven zie ik er ook een leuke gelegenheid in om met de kinderen te bespreken hoe het fruit eruit ziet, wat de meningen van de kinderen zijn (lekker/niet lekker en waarom). Daar kun je een diagram of grafiek van maken. Wat voor vorm heeft het fruit, de kleur etc…

Lees ook: KOOKLESSEN IN DE KLAS. TIPS; LESMATERIAAL OP HET DIGIBORD

Activiteiten met fruit

Je krijgt vaak per groep een bepaald aantal stuks fruit. Bij appels en mandarijnen e.d. krijg je er vaak genoeg, voor ieder kind een.
Een ananas is anders, groter en die kun je dan verdelen.
Ik probeer er vaak een activiteit van te maken, tellen, sorteren, verdelen.

Verdelen

Een appel kun je in partjes snijden, maar hoe doe je dat dan? Eerst door midden, dan heb je 2 stukken appel. Maar hoe kun je de appel nog meer snijden? Ook die twee stukken zijn weer te verdelen.

Meer of minder

Evenals een mandarijn. En soms heeft de ene mandarijn meer partjes dan de andere.
Welke heeft er dan meer of minder?

Ontdekken

Een appel kun je in stukken snijden, maarrrrrrr je kunt hem natuurlijk ook ‘afhappen’.
Ik heb wel gemerkt dat veel kleuters (met name) dat best heel lastig kunnen vinden. Een appel kan nog best hard zijn.
Maar de ontdekkingen die ze uiteindelijk doen, wanneer ze bijna bij het klokhuis zijn is dan weer wel geweldig: “Juf kijk nou, er zit iets zwarts in!”
“Juf, deze appel heeft oogjes!!”

Krijg jij ook groenten of fruit op school? 

Uitgelichte foto:  Shutterstock