Tips voor het lezen van kinderboeken op de eReader

Door het instellen van een eReader kun je kinderen die moeite hebben met lezen wel aan het lezen krijgen. Ik deel tips voor het lezen van kinderboeken op de eReader. Zorg bijvoorbeeld voor een budget, stel het lettertype in en ga op zoek naar betaalbare boeken. 

Tips kinderboeken lezen eReader

Zelf kreeg ik de Kobo Glo HD. De eReader is handig voor kinderboeken, omdat je de lettergrootte aan kunt passen en onbekende woorden snel kunt opzoeken.

Tips voor het lezen van kinderboeken op de eReader

1. Geef je kind een budget om boeken te kopen. Zo kan je kind zelf kiezen welke boeken hij wil aanschaffen en leert het om te gaan met geld en bewuste keuzes te maken. Ik vind dat er al veel leuke kinderboeken in de eReader shop staan.

2. Ga op zoek naar betaalbare boeken. Ik vind het heel belangrijk voor iedereen die met het boek te maken heeft, zoals schrijvers en illustratoren, dat er betaald wordt voor een eBook. Maar ik snap ook dat boeken kopen prijzig kan zijn. Soms hebben de boeken een actieprijs. Ga dus op zoek naar mooie prijzen van boeken (maar kijk dan natuurlijk ook of het boek je aanspreekt). Zo heb ik De maan-zaak voor €3,99 kunnen aanschaffen. Prentenboeken kunnen ook, maar die zijn wel in zwart-wit.

3. Leen boeken met je abonnement van de bibliotheek. Ideaal, je hoeft er de deur niet meer voor uit. Je kunt je eBook 21 dagen lenen. Zo heb ik de De dertig mooiste verhalen van de sprookjesverteller kunnen lenen.

4. Leer woorden die je niet kent. Je klikt op een woord dat je niet kent en je krijgt de definitie van dat woord. Als je in een andere taal leest, kun je ook woordenboeken toevoegen. Je krijgt dan de vertaling van het woord te zien.

5. Stel de letters in. Je kunt bij instellingen (ook tijdens het lezen) het lettertype, lettergrootte en regelafstand veranderen. Dit vind ik een groot voordeel ten opzichte van reguliere boeken voor kinderen met leesproblemen, zoals dyslexie. Er is zelf een speciaal lettertype voor mensen met dyslexie: OpenDyslexic.

6. De helderheid is ook makkelijk aan te passen. Handig voor op donkere of juist hele lichte plekken. De eReader is zo gemaakt, dat het leest als een boek. Het beeld wordt ook beter als je er licht op schijnt. Dit is anders dan bij een tablet. Met een tablet is het moeilijk om te lezen in de zon, met een eReader niet. Een eReader is niet slecht voor je ogen.

7. Zoek makkelijk de bladzijdes terug met woorden. Bij ‘In boek zoeken’ kun je snel een bepaalde bladzijde terug vinden. Als je iets terug wilt lezen, bedenk dan over welk onderwerp het ging. Vul het woord in en je klikt de juiste zin aan. Je gaat dan terug naar dat stuk uit het boek.

8. Als je met een eReader leest, heb je geen afleiding. Geen berichten die binnen komen, of de verleiding om spelletjes te spelen. De wifi kun je alleen gebruiken voor het woordenboek en om nieuwe boeken te zoeken.

Ik vind wel een nadeel van de eReader dat de vormgeving anders is en illustraties minder goed of veel kleiner uitkomen, niet handig voor ruim geïllustreerde boeken dus. En ik moet wel even wennen aan het gevoel dat ik niet een echt boek in handen heb.
Maar voor kinderen die moeite hebben met lezen zie ik wel een groot voordeel, het lezen kan er veel makkelijk door zijn. En het is natuurlijk heel handig om veel boeken bij je te kunnen hebben, zo kun je altijd lezen en hoef je je niet te vervelen.

Ben je ook benieuwd naar het lezen met een eReader? Houd dan de site in de gaten, er komt een leuke winactie.

Banner gesponsord blog