Thema Kunst

Het thema Kunst (met een grote K!) komt bij ons in de klas. Mijn lesideeën beschrijf ik hier. Want wat is er veel met Kunst te doen!

Thema opening

Wij openen elk thema door Ko. Ko speelt een toneelstukje dat past in het thema en speelt altijd met iemand samen. Ko heeft een grote groenige tuinbroek aan en twee rode doeken als muts.

Bij deze opening zocht Ko een nieuwe hobby. Hij wilde graag schilder worden. In het toneelstuk kwamen verschillende themawoorden voorbij: kunstschilder, atelier, penselen, verf, palet, etc. Ko kocht wat spullen bij een kunstschilder. Helaas had de kunstschilder maar drie kleuren verf over: blauw, rood en geel. Ko vroeg aan de kinderen wat je dan kunt doen en het antwoord was uiteraard mengen. Op een palet mengden we de boel en Ko maakte er een mooie regenboog van. Hij betaalde alle spullen, de spullen werden nog even bij naam genoemd en zo was het toneelstuk klaar.

Fonemisch bewustzijn

In het boek ‘het Letterwinkeltje’ komen allerlei letters voorbij op allerlei manieren. Je kunt dit boek voorlezen aan de klas en de letters laten zien. 
Meteen kun je er allerlei ideeën uithalen om met de letters te doen.

  1. Je kunt de letters laten uitprikken of knippen en ze het laten versieren met snippers papier, figuurtjes, potloden, stiften, etc.
  2. Je kunt de kinderen zelf letters laten knippen van schuurpapier.
  3. Je kunt letterstempels met de kinderen maken van aardappels. Hoe je dat doet vind je hier. 
  4. Je kunt letters maken van brooddeeg en deze laten versieren.
  5. Je kunt letters bakken en deze laten versieren met glazuur.
  6. Kleien met letters is natuurlijk altijd goed. De kinderen kunnen ook hun naam met klei schrijven.
  7. De kinderen kunnen foto’s maken van allerlei letters. Laat ze bijvoorbeeld de letters van hun naam zoeken en fotograferen. Daarna kunnen ze hun foto’s in de goede volgorde plakken.
  8. Laat de letters schilderen. Bijvoorbeeld hun naam in mooie, sierlijke letters. 
  9. Kalligrafie is ook een soort kunst. Laat de kinderen hun naam schrijven of een bepaalde letter met bijvoorbeeld een speciale penseel of een echte kalligrafeerpen. 
Tekeningen bij de aangeleerde letter
De S van schuurpapier.
Rekenen
De bovenstaande dingen bij de letters, kun je natuurlijk ook heel goed bij de cijfers doen.
  1.  Je kunt van alles met de vingers van de kinderen doen. Je kunt de kinderen laten vingerverven. Elke vinger krijgt een andere kleur. Hoeveel kleuren komen er op het papier? Hoeveel vingers heb je? De kinderen leren zo ook de namen van de vingers.
  2. Laat de kinderen foto’s maken van allerlei rekenzaken: cijfers, data, kleuren, vormen, etc. Schrijf er als leerkracht de namen bij. Dit is goed voor de cijfersymbolen.
  3. Stoepkrijten is ook een soort kunst. Je kunt leuke activiteiten met schaduw doen. Dat kun je hier lezen. 
  4. Laat de kinderen foto’s maken vanuit verschillende perspectieven. Laat ze dat buiten doen, binnen, in de klas, uit de klas, etc. Ze kunnen op stoelen staan voor een helicopterview en op de grond gaan liggen voor een kikkerperspectief. Kinderen kunnen zo experimenteren met de ruimte. De kinderen kunnen natuurlijk ook zelf standbeelden vormen en op die manier op de foto gaan.

Taal

 

Dit thema leent zich natuurlijk uitstekend om de kleuren aan te leren. Laat de kinderen ontdekken dat je kleuren kunt mengen om een nieuwe kleur te maken.
Een heleboel proefjes met kleur vind je bij www.proefjes.nl.

 

Een tip bij het leren van de kleuren: mengen! Tover verschillende kleuren tevoorschijn, waar je dan ook een mooi verhaal bij verteld, door te mengen. Ik heb ook een groot papier in de klas opgehangen, waardoor de kinderen het mengen leren.

 

Op juf Marije vind je een mooie digibordles voor het leren van de kleuren.

 

Een tip: doe alleen de primaire kleuren in de verfpotjes: geel, blauw en rood. Geef de kinderen aparte mengkwasten waarmee ze in een apart potje of op hun verfpapier kunnen mengen. Voeg een voor een ook andere kleuren toe om te kunnen mengen, zoals wit en zwart.

 

Juf Anke heeft een heel thema uitgewerkt met vormen en kleuren. Veel leuke tips en lesideeën!
Zo kun je van je huishoek een winkeltje maken waar de kinderen vormen in bepaalde kleuren kunnen kopen.

 

Drama

Poppen laten spreken en spelen is een goede manier om kinderen met toneel spelen in aanraking te laten komen.

De kinderen kunnen eerst zelf poppetjes maken waarmee ze later kunnen spelen. Hoe je een sokpop maakt, is uitgebreid hier te lezen.

Heel simpel: laat de kinderen poppetjes op hun vingers tekenen. Ogen en een mond kunnen genoeg zijn. Je kunt er ook wat bij knutselen. Simpele vingerpoppetjes vind je hier. 

 

Raamschildering

Vertel de kinderen over allerlei kunstenaars en laat er afbeeldingen van zien.

En simpele raamschildering is een schilderij van Mondriaan. Simpel, maar toch doeltreffend.

 

Alle vakken

 

Geinspireerd door meester Kanamori: ga de natuur in! Laat de kinderen zich verwonderen over de schoonheid en de kunst van de natuur. Neem de natuur ook je klas in en laat de kinderen kunstwerken maken van de spullen die ze samen gevonden hebben.

 

  1. Van veren kunnen ze een indianentooi maken. Dit maak je simpel van een strook papier waar ze de veren opplakken. Eventueel kunnen de kinderen de veren eerst verven.
  2. Van blaadjes kunnen de kinderen kronen maken, schilderijen en kunstwerken door het blad over te trekken op papier, zodat je de naden kunt zien.
  3. Je kunt de kinderen een kunstwerk laten maken van de spullen die ze vinden in een schilderij. Gras kunnen ze opplakken als gras. Veertjes kunnen omgetoverd worden in een vogel die in de lucht vliegt. Blaadjes kunnen aan een getekende boom gehangen worden. 
  4. Laat de kinderen een zelfportret van zichzelf tekenen. Ze vinden dit erg leuk om te doen en het is een mooie manier om verschillende woorden aan te leren. Het portret komt erin voor, allerlei schildermaterialen, je kunt wat vertellen over Rembrandt van Rijn en andere kunstenaars, etc. 

Werkbladen

Download hier: welke onderdelen van kunstdisicplines horen bij elkaar?

 

 

 

 

 

 

Download hier stempelblad kunst

 

 

 

 

 

Download hier het werkblad sorteren van de kleuren

 

 

 

 

Download hier het verhaal met de vragen: rik speelt met verf

 

 

 

Een tip: het boek ‘Een hele kunst’. Het boek ‘een hele kunst’ bevat allerlei leuke verhalen voor jonge kinderen over Nederlandse kunstenaars. Zo komen Rembrandt van Rijn en Carice van Houten in het boek voor.