Recensie en (les)tips bij Een heel jaar Spiekpietjes

Voor de laatste week Sinterklaas heb ik een fantastische boekentip. Een heel jaar Spiekpietjes van Thais Vanderheyden. Want wat doen de Spiekpietjes en ook de ‘gewone’ pieten eigenlijk als ze niet in Nederland zijn om de kinderen te bespieden? 

Dat ik fan ben van de Spiekpietjes, heb je hier al kunnen lezen. Ook heb ik materiaal gemaakt bij het boek dat je meteen kunt inzetten. Er is ook een leuk boek over Spiekpietjes voor de allerkleinsten: Opstaan en kleertjes aan, Spiekpietje. Dit jaar kwam een nieuw boek over de Spiekpietjes uit: Een heel jaar Spiekpietjes.

Een heel jaar Spiekpietjes

Het boek

In Een heel jaar Spiekpietjes zie je elke maand de activiteiten van de Spiekpietjes. Zo gaan ze in januari met Sint op vakantie, gaan ze in juni naar de tandarts en worden ze in oktober goed gewassen voor hun reis naar Nederland.
Elke spread (twee bladzijdes) heeft zijn eigen maand. Daarin staat een grote illustratie wat er die maand gebeurt. Alleen op de een na laatste spread, november, zijn de twee bladzijdes in vieren gedeeld. Hier gaan de Spiekpietjes namelijk de wereld over en zie je dus verschillende landen voorbij komen.

Wat vind ik?

Ik vind de Spiekpietjes zo leuk! Het is fantastisch bedacht door de illustrator. En wat mij betreft mag dit wel een echte Sinterklaastraditie worden. Leuk om te zien wat de Spiekpietjes het hele jaar doen! Daar zijn de kinderen wel nieuwsgierig naar. Je ziet namelijk meteen wat de pieten het hele jaar doen. Door dit boek voor te lezen, krijgen de kinderen een goede afsluiting van het Sinterklaasthema mee.

Tips om te doen

Taal

  • Bespreek per maand wat de Spiekpietjes doen. Vraag aan de kinderen wat ze daarvan herkennen en wat ze ook doen of hebben gedaan.
  • Maak zoekplaten van de illustraties. Bedenk voorwerpen die de kinderen kunnen zoeken. Zo zoeken de Spiekpietjes in januari schelpen op het strand. Dit kunnen de kinderen ook goed doen!
  • In april komen speelgoeduitvinders hun creaties tonen aan Sinterklaas. Laat de kinderen zelf nieuw speelgoed bedenken en eventueel ontwerpen op papier.
  • De Spiekpietjes moeten naar de tandarts. Bespreek dit met de kinderen. Vinden ze een tandartsbezoek eng? Hebben ze wel eens een gaatje gehad? Wat moest er toen gebeuren?
  • Praat over het jaar, de maanden, de weken en de dagen naar aanleiding van de spreads van het boek.

Rekenen

  • Tellen
    Wat valt er veel te tellen in het boek! De Spiekpietjes zelf natuurlijk, maar ook per maand van alles. De schelpen in januari bijvoorbeeld of de koekjes in maart.
  • Kleuren
    De Spiekpietjes hebben altijd hetzelfde blauwe pakje aan. Maar soms zien ze er ineens anders uit. Praat met de kinderen over de kleding en dan ook over de kleuren van de kleding van de Spiekpietjes.
  • Begrippen
    De Spiekpietjes houden van verstoppen. Praat met de kinderen waar ze zich graag verstoppen. Praat dan over voor, achter, naast, erop, etc.
    Ook klein en groot kun je goed bespreken. De pieten zijn een stuk groter dan de Spiekpietjes.

Veel Spiekpietjesplezier!