Recensie en lestips bij ‘De Spiekpietjes’ van Thais Verheyden

Sinterklaas is nog niet in het land, maar De Spiekpietjes zijn al gesignaleerd! Hier lees je wie de Spiekpietjes zijn en wat ze doen. Je leest een recensie van het boek en tips om het boek thuis of in de klas in te zetten met leuke activiteiten. 

Wie zijn de Spiekpietjes?

Iedereen kent de Zwarte Pieten. Zeker nu de discussie hierover weer flink oplaait. Maar kennen jullie de Spiekpietjes al? Zij zijn de kleine hulpjes van Sinterklaas. Ze lijken op pieten, maar zijn een stuk kleiner. Ze zijn daarom ook bijna niet te zien! Je zou ze nog kunnen ontdekken door hun sportschoenen en hun mobieltje.
De Spiekpietjes komen rond deze tijd van het jaar aan. Een paar weken voordat Sinterklaas arriveert in Nederland, gaan de Spiekpietjes al op onderzoek uit in ons land. Ze verstoppen zich op de meest moeilijke plekjes. Ze spieken dan of de kinderen wel goed hun best doen, lief zijn, goed eet, enzovoort. Hun bevindingen bellen ze door naar de opschrijfpieten in Spanje, voor het Grote Boek van Sinterklaas. Net voordat Sinterklaas naar Nederland vertrek, laat hij de Spiekpietjes ophalen. Als ze thuis zijn, is het de beurt aan Sinterklaas en zijn pieten om hard te werken.

Wat vind ik van het boek?

Wat een interessant en leuk nieuw idee voor de Sinterklaastijd! Het boek wordt geleverd met een echt Spiekpietje dat je kunt verstoppen in de klas of bij je thuis. Zo gaat het verhaal echt leven voor de kinderen. Ik hoop dat het een echte traditie wordt. Zeker aangezien er ook een heuse Facebookpagina is waar je foto’s van het Spiekpietje naar toe kunt sturen. Het verhaal is geïnspireerd door de Santa Claus traditie. Ik vind het heel origineel en fantastisch bedacht!

Ik vind de illustraties van Thais Vanderheyden altijd erg bijzonder en goed aanspreken bij de kinderen. Er worden vrolijke kleuren gebruikt, er zitten veel details en ook grapjes in. De illustraties zal vooral jonge kinderen aanspreken. Het verhaal is ook nog leuk voor kinderen van 6 jaar. Ze geloven nog over het algemeen en zullen het concept van de Spiekpietjes wel spannend vinden.
Een aanrader voor je boekenkast en zeker om deze weken voor de aankomst van Sinterklaas voor te lezen!

Tips

Verstoptips en vervolgactiviteiten

spiekpietje verstopt in de kast

 

 

 

 

 

 

 

  • Verstop het Spiekpietje op een hele moeilijke plaats. Laat de kinderen naar het Spiekpietje zoeken. Je kunt degene die hem vindt belonen door een sticker, een handje pepernoten, of een applaus door de andere kinderen.
  • Laat elke dag een van de kinderen het Spiekpietje verstoppen. Kunnen de andere kinderen ‘m vinden?
  • Doe een verstopspelletje. Iemand verstopt het Spiekpietje en beschrijft hoe je daar moet komen. Welke route moet er in de klas of thuis worden afgelegd? Waar kom je allemaal langs? Je kunt het kind ook laten roepen met koud en warm.
  • Laat de kinderen een goede verstopplek verzinnen. Laat ze daarna een (schat)kaart maken van de plek waar het spiekpietje is verstopt. Hoe ziet de woonkamer of de klas eruit? Wat is de route naar het Spiekpietje? Laat ze dat zo gedetailleerd mogelijk tekenen.

Vind jij het Spiekpietje op de plattegrond?

plattegrond klas met spiekpietje

Plattegrond klaslokaal met Spiekpietje bovenin

 

Een huisje voor het Spiekpietje

Maak een huisje voor het Spiekpietje. Bedenk met de kinderen op wat voor plekje graag verblijft tijdens zijn Spiektijd in Nederland. Vindt hij het fijn in de kast? Hoe kun je dat plekje dan wat huiselijker maken? Heeft hij nog wat spulletjes nodig? Bijvoorbeeld wat logeerspullen? Als je nog geen Spiekpietje hebt, verschijnt er misschien wel een als je zo’n mooi plekje voor hem maakt.
Misschien kun je ook wel een poppenhuisje voor hem maken of een huisje van K’nex.

Tekenen

  • Waar zou het Spiekpietje zich verstoppen als hij bij jou thuis was? Laat de kinderen een tekening maken van hun woonkamer of slaapkamer met het Spiekpietje erin. Wat is de beste verstopplek?
  • Laat de kinderen een tekening maken voor de Spiekpietjes, dat vinden ze vast leuk. Brainstorm met de kinderen waar de Spiekpietjes van houden en laat ze daar een tekening van maken.
  • Wat zouden de Spiekpietjes aan de Opschrijfpieten doorgeven over jou? Laat de kinderen een tekening maken van wat zij denken dat de Spiekpietjes doorbellen.

Schrijven

  • Laat de kinderen een brief schrijven aan het Spiekpietje. Wat willen ze hem allemaal vertellen? Ze kunnen hier ook alvast een verlangslijstje bij doen. Wie weet helpt het bij het verhaal in het Grote Boek?
  • Laat de kinderen schrijven over zichzelf. Wat kunnen ze allemaal goed, waar doen ze hun best voor?

Spelen

  • Hoe beweegt een Spiekpietje eigenlijk? Speel dit met de kinderen na in de gymzaal of buiten. Loopt hij snel, of juist langzaam? Hoe zou hij praten door de telefoon? Heeft hij een hoge, of een lage stem? Laat de kinderen hiermee experimenteren.
  • Laat de kinderen het Spiekpietje naspelen. Waar zouden zij zich verstoppen als ze een Spiekpietje waren? Laat de kinderen hen ook vinden. Aanraken mag niet, daar houden de Spiekpietjes niet van!

 Muziek

  • De Spiekpietjes houden van gezang. Welke liedjes zouden ze willen horen? Zing die met de kinderen? Zijn dat Sinterklaasliedjes (leuk als voorbereiding) of zouden ze ook wel van andere liedjes houden? Misschien houden ze wel van herfstliedjes?
  • Bedenk met de kinderen een heus Spiekpietjeslied. Dit kun je doen op een bestaand Sinterklaaslied, zoals ‘Zie ginds komt de Stoomboot’; ‘Zie de Spiekpietjes al komen’ of ‘Zie de maan schijnt door de bomen’ ‘Zie de Spiekpietjes door de bomen’.

Heel veel plezier met De Spiekpietjes!

Koop of bekijk hier De Spiekpietjes