Recensie en (les)tips bij ‘De schoenen van de zeemeermin’ van Sanne te Loo

Wil je nog even nazomeren met je kind? Heb je nog vakantie en zoek je een leuk boek voor de laatste vakantieweken? Wil je in de eerste schoolweken de klas starten met thema zomer? ‘De schoenen van de zeemeermin’ is hiervoor het ideale boek. Het prachtig vormgegeven boek vol inspirerende illustraties gaat over de laatste dag van de vakantie van Ida. Hier vind je een recensie over het boek en tips om met het boek aan de slag te gaan. 

In De schoenen van de zeemeermin vindt Ida op haar laatste vakantiedag een paar bijzondere schoenen. Ze denkt dat het de schoenen van een zeemeermin zijn. Met de schoenen, gaat Ida op weg om water te zoeken. Ze is nu ten slotte een echte zeemeermin en ze heeft water nodig. Als ze eindelijk een mooie plek heeft gevonden om zeemeermin te zijn, start er een heuse hype met allerlei kinderen die foto’s maken van zichzelf als zeemeermin. Op de site vind je een album van kinderen die als zeemeermin op de foto staan. Er wordt uitgelegd hoe je zo’n mooie zeemeerminnenstaart maakt. En je vindt er leuke kleurplaten om mee aan de slag te gaan.

Naast de website is er ook een leuke app te koop voor de iPad. In de app kun je het boek laten voorlezen in het Nederlands of in het Engels. Je kunt kiezen voor het boek te luisteren en zelf mee te lezen met tekst, het zelf lezen, zonder geluid of voor te laten lezen zonder de tekst erbij. Op elke bladzijde kun je spelen met voorwerpen. Zo kun je een krabbetje wegslepen waarna hij vervolgens weer verder loopt en je kunt de flippers aan de voeten van Ida doen. Er zijn ook bewegende beelden te zien, zoals de zwemmende visjes tijdens haar nacht vol zeemeerminnendromen. Met een zaklamp kun je de vissen verlichten om ze beter te kunnen bekijken. Aan het einde van de app kun je jezelf fotograferen en met de mooie afbeeldingen jezelf omtoveren tot zeemeermin.

Wat vind ik van het boek

Wat is dit boek prachtig vorm gegeven! Ik wil het verhaal lezen, maar ik word steeds afgeleid door de prachtige platen.  Het zijn stuk voor stuk mooie kunstwerken die je zo aan de muur van de kinderkamer of in je klas kunt hangen.
Het is een leuk verhaal waarmee je goed met de kinderen kunt praten over de zomer en de vakantie. De flippers als zeemeerminschoenen vind ik een leuke vondst. De zoektocht naar water voor de zeemeermin levert ook hele mooie platen op waar je mooie gesprekken over kunt voeren. De laatste plaat nodigt uit tot zelf aan de slag te gaan. Je wordt naar de website geleid, wat het boek meteen interactief maakt. Het lijkt me prachtig als er veel foto’s van kinderen als zeemeermin op de website komen. Ik vind het boek een aanrader voor elke boekenkast, op school en thuis.

Tips

Gesprek

1.Voer een gesprek met je kinderen of je klas over de vakantie. Waar zijn ze geweest en wat hebben ze gedaan? Hebben ze ook de zee gezien in de vakantie? In de klas kun je de vakantiekring ook op de volgende manier doen:
Je print allemaal foto’s uit van verschillende dingen die je op vakantie kunt doen. Foto’s van pretparken, tuinen, zwembad, speeltuin, parken, de zee, het strand, vakantielanden, etc. Elk kind mag een plaatje kiezen wat hij of zij heeft gedaan op vakantie. Zorg ervoor dat je meer plaatjes dan kinderen hebt, zo hebben ze allemaal wat te kiezen. Ze mogen hun plaatje allemaal even aan elkaar laten zien, zo weten alle kinderen wat die leerling heeft gedaan op vakantie. Dan gaan de kinderen in paartjes met de knieën tegen elkaar zitten. Ze krijgen allebei ongeveer 3 minuten om aan elkaar te vertellen over het plaatje en wat ze dus hebben gedaan. Jij als leerkracht luistert zo hier en daar en stelt een vraag aan het kind.
2. Hebben de kinderen iets gevonden op vakantie waar ze iets mee hebben gedaan? Hoe ging dat?
3. Wat zouden de kinderen doen als zij de schoenen van de zeemeermin zouden vinden?
4. Waar dromen de kinderen van? Wat zouden zij graag doen of zijn later?
5. Waar zou jij water zoeken als je een zeemeermin was?
6. Hebben ze wel eens zo’n groot aquarium bekeken? Wat zagen ze daar?
7. Kennen ze het muzeeum van het boek? Wat kun je daar allemaal zien?
8. Waar zouden zij zichzelf willen laten fotograferen als zeemeermin?

Rekenen

1. Tellen: tel alle schelpen uit het boek. Tel alle vissen uit het boek.
2. Kunnen de kinderen ook groepjes maken van de schelpen en de vissen? Laat ze groepjes van 5 maken of tellen in sprongen van 2.
3. Sorteren en ordenen: laat de kinderen de vissen ordenen op kleur en grootte. Je kunt de plaat met de vissen kopiëren en de vissen uitknippen. Of teken zelf vissen met de kinderen in verschillende groottes en kleuren. Ook kun je plaatjes van vissen op internet zoeken en die ordenen op verschillende kenmerken van de vissen.
4. Er staan mooie gebouwen in het boek van verschillende hoogtes. Je kunt met de kinderen zo’n dorp tekenen of knippen en plakken. Iedereen maakt een gebouw. Laat er water bij stromen voor de zeemeermin en zet de zeemeermin in het middelpunt.
5. Op de website www.deschoenenvandezeemeermin.nl vindt je leuke kleurplaten waar je zelf visjes bij kunt tekenen en kunt tellen. Er is ook een mooie cijferkleurplaat waar de kinderen een lijn kunnen trekken van het ene cijfer naar het andere cijfer.

Taal

1.  Kunnen de kinderen namen bedenken voor alle vissen? En wat is een echte mooie naam voor een zeeemeermin? Als je de vissen uitgeknipt hebt of door de kinderen hebt laten maken, kun je samen met de kinderen de namen van de vissen erbij schrijven. Je kunt ook de echte namen van de vissen opzoeken en die benoemen en erbij schrijven.
2. Wat rijmt er allemaal op vis? En op zeemeermin? Maak hier lijstjes van die je onder een vis en onder de zeemeermin plakt.
3. Wat zien de kinderen allemaal wat echt bij de zomer hoort?

Aan de slag

1. Maak met de kinderen echte vinnen en een staart. Hoe je dit kunt doen, vind je op deschoenenenvandezeemeermin.nl.
Bedenk met de kinderen een leuke plek om een foto te maken en stuur die naar dezelfde site.
2. Maak ook eens een foto van de zeemeermin waarin schaduw een rol speelt.
2. Ga naar het Teylers museum. Hier is het prachtige boek opgenomen in een tentoonstelling over zeemeerminnen. Deze tentoonstelling is nog tot en met 15 september te zien.

Veel plezier!

Bekijk het boek hier

BewarenBewaren