Leuke interessante kijktips voor in de meivakantie

Leuke interessante kijktips voor in de meivakantie

(Door Deveney) Yes! De meivakantie komt er weer aan! Tijd om met een goed glas wijn en een fijn boek in het zonnetje te zitten. Zit het Nederlandse weer even niet mee? Dan kruipen we lekker voor de buis. Genoeg te bekijken op het gebied van onderwijs! Ik deel vandaag mijn tips van (vaak gratis) documentaires en series op het gebied van onderwijs en opvoeding. Leuke interessante kijktips voor in de meivakantie

Kijktips voor in de meivakantie

NPO gemist

Via NPO gemist zijn heel veel series en documentaires die de afgelopen jaren op tv zijn geweest gratis terug te kijken. Heel erg fijn, want er zitten interessante onderwerpen tussen.

De serie ‘De monitor’

De monitor is een programma dat onderzoek doet naar allerlei maatschappelijke kwesties. Hier een paar tips voor interessante afleveringen. In de aflevering ‘Vechtscheiding’ bespreken de makers de impact van een vechtscheiding op kinderen. In de aflevering ‘De kleuter onder druk’ bespreken de makers de toenemende prestatiedruk op kleuters. De discussie of kleuters meer moeten presteren of dat zij meer kind moeten zijn staat centraal. Tot slot is de aflevering ‘Werkdruk leerkrachten basisonderwijs nog hoger geworden’ erg interessant. In deze aflevering bespreken de makers het actuele onderwerp van de toenemende administratie en regels voor leerkrachten.

Lees ook: HILARISCHE VIDEO VAN LERAAR OVER NAKIJKEN

De serie ‘2doc’

2doc heeft de aangrijpende documentaire ‘Vergeet mij niet’ gemaakt op basisschool De Verrekijker in Katwijk. Hier zitten leerlingen uit onder andere Syrië op school. Het geeft een beeld van hoe het is om als vluchtelingenkind in Nederland op school te zitten. Na een reeks van uitzettingen wordt het steeds moeilijker om een veilige omgeving voor de leerlingen te vormen.

De serie ‘ZEMBLA’

ZEMBLA is een documentaireserie dat actuele onderwerpen aan het licht brengt. In de aflevering ‘6- voor de leraar’ onderzoeken de makers de werkdruk onder leraren en de gevolgen voor het onderwijs. Nog steeds is dit een actueel onderwerp.

De afleveringen ‘Thuiszitters’ en ‘Thuiszitters (2)’ gaan over kinderen die al maanden thuis zitten en niet naar school gaan. Hierbij wordt de wet passend onderwijs besproken en ook staatssecretaris Sander Dekker komt aan het woord. Hoe kan het dat er nog steeds duizenden kinderen thuis zitten en geen onderwijs krijgen? Anderhalf jaar later maakt Zembla de tweede aflevering en openen zij opnieuw het dossier thuiszitters.

In de aflevering ‘Etiketkinderen’ onderzoeken de makers waar de drang  om kinderen in hokjes te plaatsen vandaan komt. Verschillende psychiatrische aandoeningen uit de DSM-IV worden hier besproken. Ook wordt er bekeken waarom jongensgedrag vaak als problematisch wordt gezien.

Tot slot is de aflevering ‘Ouders van tegenwoordig’ interessant. Hier wordt gewezen naar de tegenwoordige opvoeding van ouders, waarin ouders het moeilijk vinden om grenzen te stellen. Moderne ouders willen geen machtsstrijd, maar liever vrienden zijn met hun kind. De kinderen worden gezien als prinsen en prinsessen. Uit onderzoek blijkt dat nergens zoveel twintigers in therapie zijn. Zembla onderzoekt wat opvoeden zo moeilijk maakt.

Bekijk ook: MIJN TOP 10 OM TE ONTSPANNEN

De serie ‘Het geheime leven van vierjarigen’

In deze serie worden er in iedere aflevering 8 vierjarigen geobserveerd door 2 onderzoekers. Iedere aflevering staat in het teken van een ander onderwerp.

De serie ‘Schatjes’

De serie ‘Schatjes’ is een wat oudere serie, waarvan nog aardig wat afleveringen uit 2007 en 2008 te bekijken zijn. ‘Schatjes’ volgt gezinnen met jonge kinderen die tegen lastige opvoedproblemen aanlopen.

‘The beginning of life’

Heb je een Netflix-abonnement? Dan is de documentaire ‘The beginning of life‘ een aanrader. Deze documentaire focust zich op de eerste jaren van het leven. Er wordt gekeken naar de vroege ontwikkeling van kinderen.

‘De kinderen van juf Kiet’

‘De kinderen van juf Kiet’ is helaas nog niet gratis te bekijken. De film draait nog in enkele bioscopen, maar is voor 8,50 euro ook thuis te bekijken. De film gaat over een plaatselijke basisschool in Brabant, waar juf Kiet een klas heeft met leerlingen uit onder andere Irak, Syrië en Eritrea. Een klas met veel verhalen dus, waarin juf Kiet zorgt voor een veilige en liefdevolle omgeving in de klas.

Bekijk ook: REVIEW DE KINDEREN VAN JUF KIET

Met deze kijktips is er geen reden tot verveling en ze zijn ook nog eens leerzaam. Heb je zelf nog leuke kijktips? Laat ze achter in een reactie!

Uitgelichte foto: Shutterstock