Leerkrachten gaan kindermishandeling beter herkennen door cursus

Leerkrachten gaan kindermishandeling beter herkennen door cursus

(Door Danielle) Alsof leerkrachten nog niet voldoende aan hun hoofd hebben met de administratieve rompslomp naast het lesgeven. Ze krijgen er in Rotterdam toch nog een taakje bij. En wat voor een taak! Ga er maar aan staan! Rotterdamse leerkrachten gaan kindermishandeling beter herkennen door een speciale cursus te volgen.  

Geen makkelijke taak als je het mij vraagt, maar toch kan ik mij er goed in vinden. Er gebeurt vast meer dan wij denken of zien. Het moet aangepakt worden! Ik had al ontzettend veel respect voor leerkrachten maar na dit nieuws alleen nog maar meer! Pittig beroep!

Cijfers liegen er niet om

  • Elk jaar worden er meer dan 119.000 kinderen mishandeld. Dat is ongeveer 1 kind per klas.
  • Eén op de zes volwassenen heeft wel eens kindermishandeling gezien, maar deed daar niets mee of wist niet hoe ze daar mee om moesten gaan.
  • De meest voorkomende vorm van kindermishandeling is verwaarlozing! Je ziet het niet direct maar het is er wel degelijk.
  • Lichamelijke verwaarlozing: er wordt niet goed voor het lichaam gezorgd.
  • Emotionele verwaarlozing: kind krijgt (lange tijd) geen aandacht.

Van de 4400 meldingen bij Stichting Veilig thuis in de regio Rotterdam kwamen er slechts 190 vanuit de klas. En dat terwijl scholen juist heel belangrijk zijn in het vroegtijdig opsporen van kindermishandeling. “We merken dat er bij leerkrachten nog veel te veel twijfel bestaat”, zegt Marielle Dekker van stichting Augeo. Augeo is de organisatie die de trainingen gaat geven. Ze hopen dat leerkrachten sneller kindermishandeling opmerken en daardoor sneller kunnen handelen.

Hoe herken je kindermishandeling?

Het is aan de buitenkant lang niet altijd te zien, kindermishandeling kan veel verder gaan dan dat. Een kind dat onder de blauwe plekken is niet per definitie aan kindermishandeling te wijten. Soms zijn er juist andere signalen die leiden tot kindermishandeling. Een kind kan onverzorgd en ongewassen naar school gaan of nooit vriendjes en vriendinnetjes meenemen naar huis, lege broodtrommels meenemen naar school en ga zo maar door. Verwaarlozing is ook een vorm van kindermishandeling.

Lees ook: E-LEARNING MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING

Wat leren leerkrachten met de cursus?

Hoe gaat met deze cursus te werk? In de cursus leren de leerkrachten een objectief gesprek aan te gaan met de ouders. De leerkrachten wordt niet geleerd het woord kindermishandeling in de mond te nemen maar door vragen te stellen en eventueel hulp aan te bieden. Leerkrachten van Basisschool de Akkers in Rotterdam doet mee aan de cursus. Volgens directeur Louisa Reichardt is het een belangrijk onderwerp dat veel ter sprake komt. “Voor leraren die het gevoel hebben dat er iets mis is bij leerlingen, is het een hele grote stap om actie te ondernemen.” Het is dus prettig wanneer ze weten hoe ze ermee om moeten gaan, het gesprek goed aan te kunnen en weten hoe eventuele stappen te ondernemen. Ze krijgen in de cursus handvatten om het hele traject goed te laten verlopen.

Bron: RTL Nieuws 

Uitgelichte foto: Shutterstock