sil maakt schoon, Sil op school

Kleutermethode Sil op school

De kleutermethode Sil op school is een complete methode die online wordt aangeboden. Met de methode werk je opbrengstgericht aan alle SLO-doelen, maar biedt ook keuzevrijheid. Zo kun je er ook zeker je eigen creativiteit in kwijt. Samen met de kinderen kun je het thema uitwerken, zodat het nog meer bij hun belevingswereld past. Het laat kleuters spelenderwijs leren. Ik nam een kijkje in het gratis proefthema, Sil maakt schoon. 

Kleutermethode Sil op school

Thema’s

Je werkt aan het huidige thema, of je hebt de keuze uit 24 thema’s. Een thema biedt stof voor 5 weken en er zijn acht thema’s per jaar. Je kunt er zelf voor kiezen om korter of langer aan een thema te werken. Er is in totaal materiaal voor 40 weken. Het thema dat aangeboden wordt sluit aan bij actuele gebeurtenissen. Wel kun je eenvoudig een actueel thema verwisselen met een thema uit het archief. Zo biedt Sil op school houvast, maar ook veel keuzevrijheid. Doordat het thema online aangeboden wordt, zijn de kosten relatief laag.

De beschikbare thema’s

1. Sil plukt appels
2. Feest!
3. Pepernoten en kerstkransjes 4. In elke hoek een boek!
5. Pleisters en zalfjes
6. Geen troep op de stoep!
7. Welkom Sil
8. De kleine Rembrandt
9. Klaar voor de start!

1. Sil op safari
2. Nieuwsgierig?!
3. Het huis van…
4. Sil on Ice
5. Een euro voor Sil!
6. Sil en de beestenboel
7. Ridder Sil en de jonkvrouw
8. Op reis met Sil en Lis

1. Welkom op school!
2. De opa en oma van Sil
3. Sil en de speelgoedwinkel
4. Winterkost
5. Sil maakt schoon
6. Hooggeëerd publiek
7. De kleine bouwvakkers

Actualiteit

Het team dat de thema’s ontwikkelt speelt in op de actualiteit en kijkt wat aansluit bij de belevingswereld van de kleuters op dat moment. Denk aan de Kinderboekenweek, de Olympische spelen, de Tour de France, maar ook de dierenplaatjes van de supermarkt. Ze houden ook rekening met de tips die leerkrachten zelf mailen. Hier word ik heel blij van! Ik merk dat ik de belevingswereld van de kinderen wel eens in een thema probeer te ‘fietsen’, zoals bij de moestuintjes actie van de AH. Maar dit is vaak toch geforceerd. Met Sil op school hoeft dit dus niet meer, er wordt al gekeken naar wat er bij de kleuters past.

Lees ook: SPELEND LEREN MET DE MOESTUINTJES VAN DE AH

Sil op school

Proefthema Sil maakt schoon

Alleen door de je e-mailadres in te vullen, kun je het proefthema Sil maakt schoon inzien. Handig om te kijken wat je van de methode vindt en of je de methode handig in je klas kunt inzetten.

Het thema Sil maakt schoon sluit aan op de Wereld Water Dag van 22 maart. Goed dat kinderen bewust worden gemaakt waar water eigenlijk vandaan komt en dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is dat er bij ons schoon water uit de kraan komt.

Inleiding

Al bij de inleiding zie je welke materialen je nodig hebt. Je kunt het thema twee weken voor de start inzien, zodat je alvast materialen kunt verzamelen.

De doelen staan ook uitgebreid beschreven in het thema. Zo weet je direct waar je aan gaat werken. Er is geen registratiesysteem bij de methode, dus je kunt het observatiesysteem van je school blijven gebruiken. Bij elk nieuw thema, behalve het proefthema, hoort een speciaal voor Sil op school ontwikkeld liedje door Benny Vreden.

Activiteiten

Activiteiten Sil op school

Elk thema biedt de keuze uit maar liefst 20 verschillende activiteiten. In het thema Sil maakt schoon zijn het er 20. De activiteiten staan op cijfer, zodat je ze logischerwijs op volgorde kunt uitvoeren en goed kunt inplannen.

Handig dat al veel activiteiten in kleine kring staan. Zo kun je veel activiteiten met verschillende groepjes uitvoeren. Ik vind het heel leuk dat er ook activiteiten voor wetenschap en techniek bij staan. Vaak een ondergeschoven kindje in het onderwijs, maar wel heel belangrijk voor de toekomst. In een van de activiteiten zuiveren kinderen zelf water, machtig interessant natuurlijk!

Ook zitten er duidelijk onderzoeksactiviteiten in. De kinderen worden uitgedaagd om onderzoeksvragen op te stellen en na de activiteit te vertellen wat ze hebben geleerd.

Woordenschat

Woordkaarten Sil op school

Bij elk thema zijn er woordkaarten. Een aantal van deze woordkaarten zijn een doelwoord. De doelwoorden staan in de inleiding van het thema beschreven. Minstens vijf van die doelwoorden komen terug per activiteit. De woorden komen dus regelmatig terug, zodat ze goed kunnen inslijten bij de kinderen.

Prentenboek

Prentenboek Sil op school

Natuurlijk hoort bij elk thema ook een prentenboek dat je zelf kunt voorlezen en eventueel op het Digibord kunt tonen. Het bestaat uit de animaties van de doelwoorden. Er is de keuze tussen een moeilijke tekst, voor kinderen die meer aankunnen en een makkelijke tekst om voor te lezen.

Speelleeromgeving

Ik vind goede hoeken tijdens een thema ook heel belangrijk. Hier doen de kinderen zelf allerlei leerervaringen op. Sil op school geeft hier leuke suggesties voor. Bijvoorbeeld voor de huishoek, de lees- schrijfhoek, de rekenhoek, de ontdekhoek, bouwhoek, de zand- en watertafel, de knutselhoek en zelfs de muziekhoek. In dit thema maken de kinderen schoon in de huishoek en werken ze bij de rekenhoek met maatbekers en hun inhoud.

Inspiratie

Binnen het thema vind je een aparte pagina vol links waar je met de kinderen of zelf extra inspiratie vandaan kunt halen, zoals filmpjes van Schooltv.

Wat ik goed vind

Wat ik erg leuk vind zijn de blogs van Sil op school die je kunt lezen onder het kopje Nieuws en agenda. Hier wordt bijvoorbeeld in beschreven hoe een thema tot stand komt, maar ook hoe je executieve functies bij kleuters kunt trainen.

Wat ik ook heel fijn vind, is dat je de thema’s als inspiratie kunt gebruiken. Als je alles volgt, werk je aan alle doelen, maar je kunt er ook zeker je eigen creativiteit in kwijt. Samen met de kinderen kun je het thema uitwerken, zodat het nog meer bij hun belevingswereld past.

Dit is een #jufmaikeadd