Kinderen met faalangst

Kinderen met faalangst voelen zich minder waard

(Door Danielle) Kinderen met faalangst voelen zich minder waard. Het komt veel voor. Wat kan je doen om kinderen met faalangst te helpen?

Faalangst komt veel voor bij volwassenen maar ook zeker bij kinderen. Kinderen met faalangst voelen zich minder waard. Ze zijn bang om fouten te maken, willen alles meer dan goed doen en liggen soms uren wakker omdat ze zich zorgen maken voor de dag van morgen. Kinderen met faalangst hebben (ten onrechte) vaak het gevoel dat ze iets niet kunnen en ze daardoor minder waard zijn. Dit kan zich uiten in woedeaanvallen, huilbuien en frustraties. Heel vervelend! Wat kan je doen om kinderen met faalangst te helpen?

Wat is faalangst 

Faalangst is een angst die kan optreden als er gepresteerd, beoordeeld moet worden of wanneer er open gesproken moet worden in een grote groep. Denk bijvoorbeeld aan toetsen op school, een beoordeling of bij een spreekbeurt in de klas. Allemaal specifieke gebeurtenissen die angst kunnen oproepen. Er wordt iets van je verwacht en je moet als kind zorgen dat je die verwachting kan waarmaken. Dat geeft soms de nodige spanning en stress. Gezonde spanning is goed, daarvan kan je soms juist beter presteren maar wanneer je het gevoel krijgt het niet aan te kunnen dan wordt het vervelend en ga je er als een berg tegenop zien. Het zelfvertrouwen is niet optimaal of krijgt zelfs een flinke deuk doordat de verwachtingen te hoog zijn en je het gevoel hebt het niet te kunnen.

Lees ook: BEPALEN GENEN ANGST VOOR WISKUNDE?

Hoe herken je faalangst bij kinderen?

Kinderen met faalangst hebben soms bepaalde lichamelijk klachten zoals hoofdpijn, maagklachten, last van de darmen, verlegen zijn of juist heel druk zijn. Kinderen zijn soms afwezig, zijn aan het piekeren en malen. Kinderen kunnen kortaf zijn, huilbuien hebben of vaak boos of gefrustreerd zijn. Soms weten ze zelf niet waar het vandaan komt, maar zie je dat ze niet lekker in hun vel zitten. Vraag je door dan komt vaak de aap uit de mouw en is er iets niet gelukt thuis of op school. Ze hebben altijd het idee het niet te kunnen, voelen zich minder waard dan de rest of willen juist altijd proberen de beste te zijn. Meestal leggen ze zelf de lat te hoog, zijn ze perfectionistisch en is het nooit goed genoeg.

Wat kan je als ouders doen?

Kinderen met faalangst hebben het idee dat ze altijd en meer moeten presteren boven hun eigen verwachting. Ze hebben het idee het niet te kunnen waardoor de druk nog hoger ligt voor hun gevoel. Soms worden er in het gezin enorme hoge eisen gesteld aan bepaalde ideeën en verwachtingen waardoor een kind zich alleen maar onzekerder gaat voelen. Moedig kinderen aan, maar laat ze niet het idee krijgen dat ze alsmaar meer en meer moeten kunnen. Laat kinderen vooral zelf grenzen bepalen en bewaken. Zelf ontdekken en proberen leren ze meer van en bovendien leren ze zelf hun grenzen voorbij te gaan zonder dat iemand daar de nodige druk op legt. Dus laat los, laat gaan… als ze hulp nodig hebben komen ze vanzelf bij je. Praat met je kind en zeg dat je kind fouten mag maken en dat ze ten alle tijden hulp kunnen vragen aan je. Waardeer en beloon de inspanning en deelname van een kind in plaats van de prestaties. En geef je kind het gevoel dat je vertrouwen in hem of haar hebt. Neem geen angsten bij ze weg. In de harde wereld komen ze veel meer van dit soort dingen tegen. Uiteindelijk zullen ze groeien van hun angsten en overwinningen. Laat als ouder zien dat je zelf ook fouten maakt en mag maken, ze zijn er om van te leren.

Lees ook: EXECUTIEVE FUNCTIES: PLANNING EN PRIORISERING

Begeleiding bij faalangst

Er is uiteraard begeleiding voor kinderen met faalangst. Schroom niet om hulp te vragen als je er zelf even niet uitkomt. Je kan bij diverse instanties, zoals consultatiebureau, op school of via de GGD informatie inwinnen.

Uitgelichte foto: Shutterstock