Het belang van spelletjes

Door Bertine. In mijn blog met speltips voor peuters schreef ik al dat ik zo dol ben op gezelschapsspellen. Maar waarom eigenlijk? En waarom zou je met twee- of driejarigen al spelletjes spelen? Dat ga ik je vandaag vertellen. Dus mocht je nog twijfelen of je kind te jong is of hou je zelf niet zo van spelletjes, lees dan vooral even verder. Hopelijk zijn je twijfels dan verdwenen en ga je fijn met je kind aan de slag! Het belang van spelletjes. 

Waarom spelletjes doen?

Ooit plaatste ik op social media een foto van een spel dat ik had gekocht voor mijn kleutergroep. Er kwamen tal van enthousiaste reacties van leerkrachten die het spel ook wilden hebben, maar van een juf kwam enkel de vraag: “ Wat is het doel van het spel?” Op zich natuurlijk een goede vraag want wanneer je iets inzet in je klas doe je dit bewust en wil je dat de kinderen er iets van opsteken. Toch vond ik de vraag een beetje overbodig want volgens mij leren kinderen van ieder spel altijd ontzettend veel:

Geduld

Geduld is een schone zaak en wanneer je met meerdere mensen een spelletje speelt zal je even op je beurt moeten wachten. Voor hele jonge kinderen natuurlijk erg lastig, maar ook een driejarige kan het principe van ‘ om de beurt’ prima leren begrijpen. En aangezien het leven voor een groot deel bestaat uit wachten is dit een hele goede vaardigheid die kinderen nog vaak nodig zullen hebben.

Lees ook: SPELLETJES: 5 X LEUKE SPELLEN VOOR PEUTERS

tellen met spellen

Tellen

Een inkoppertje, maar bij heel veel spellen gooi je natuurlijk met een dobbelsteen en moet er geteld worden. Kinderen komen zo al vroeg in aanraking met de getal beelden op een dobbelsteen. Dit gaan ze straks in groep 3, wanneer ze echt leren rekenen vaak tegenkomen dus wanneer ze er al mee bekend zijn geeft ze dit al een mooi opstapje voor de rekenles. Door het verzetten van de pion oefenen ze daarnaast met synchroon tellen. Dit hoeft een peuter echt nog niet te beheersen, maar jong geleerd is oud gedaan. Tellen en dan tegelijkertijd ook nog een vakje tegelijk ‘lopen’  is hartstikke lastig dus super goed om dit spelenderwijs te oefenen.

Winnen (of verliezen)

Tja, je kunt nu eenmaal niet overal de beste in zijn en een spelletje met je eigen papa en mama, oma of broer of zus is de perfecte eerste kennismaking met dit gegeven. Kinderen leren door het spelen van een spelletje dat er iets bestaat als winnen en verliezen en dat ook verliezen erbij hoort en helemaal niet erg is. Voor hele jonge kinderen geldt ook hier weer dat dit vaak nog niet zo relevant is, maar bij oudere peuters en zeker bij kleuters gaat dit al flink meespelen. Niet tegen je verlies kunnen kan voor veel frustratie en ongezelligheid zorgen dus een beetje oefening hierin kan nooit kwaad.

plezier maken met elkaar

En tot slot: plezier maken met elkaar!

Misschien nog wel het allermooiste en belangrijkste dat spelletjes te bieden hebben: de ervaring van het samen met je familie of vriendjes plezier aan iets beleven. Even allemaal je aandacht bij het spel en bij elkaar, fijn ontspannen en lol maken: een fijnere ervaring is er haast niet voor een kind. Papa en mama die even niet super druk zijn, maar die gewoon gezellig mee aan tafel zitten. Dat zijn de herinneringen waar je kind later met een warm gevoel aan terug zal denken. En dat willen we toch allemaal?

Hopelijk heb ik je de waarde van spelletjes kunnen laten zien. Ga gewoon eens fijn zitten met je kind of met de kinderen in je klas of op je groep en geniet. Of neem leuk wat spelletjes mee naar de camping deze vakantie, heb je meteen een mooie tijdsbesteding bij slecht weer en een mooie herinnering voor later.

 Lees ook: SPELLETJES TOP 10 GEZIN

Afbeeldingen: Shutterstock

 

Het belang van spelletjes voor de ontwikkeling van kinderen

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren