De duinen in
De duinen in

GeoWeek – het klaslokaal uit en op pad met geografie

Dit jaar is het tijd voor de 11e editie van de GeoWeek. In de week van 15 t/m 19 mei ontdekken leerlingen tussen de 10 en 15 jaar wat bedrijven, wetenschappers en overheden doen met geo. Door op expeditie te gaan bij een GeoBedrijf, een GeoProf in de klas te ontvangen of op veldwerk te gaan, maken leerlingen gratis kennis met de leuke en technische kanten van het vak aardrijkskunde. 

GeoWeek

Met ruim 50 bedrijven lijkt het ook dit jaar weer een succes te worden. Thema’s die aan bod komen zijn bodem, water, geo-ICT en duurzame ontwikkelingen.

Wat staat er op het programma?

Tijdens de GeoWeek staat ‘zelf doen’ voorop. Er worden in heel Nederland expedities aangeboden. Hieronder een overzicht met enkele leuke expedities die voor de basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 worden georganiseerd.

De duinen in

De kust tussen Petten en Camperduin is versterkt met zand, waardoor een nieuw stukje Nederland is ontstaan. Leer alles over deze bijzondere kustversterking en over overstromingen. Beleef het gebied aan de hand van de interactieve tentoonstelling van Zand tegen Zee: met het zeepbelspel kun je zelf ervaren hoe het is om onder water te staan, je kunt dieren spotten, een foto maken en deze digitaal delen met je vrienden en bij de watersnoodzolder denk je na wat je mee naar zolder zou nemen bij een overstroming: je mobiel? Zou kunnen…. maar of hij werkt als alles onder water staat?!

Zeeland

Provincie Zeeland gaat op expeditie met de basisschool leerlingen en gaat hierbij terug in de tijd en neemt een kijkje in de toekomst. Er komen vragen aan bod, zoals ‘Hoe zag Zeeland er in de laatste ijstijd uit en wat gebeurde er daarna?’ ‘Hoeveel meter zeespiegelstijging heeft Zeeland al voor de kiezen gehad en wat staat ons nog te wachten?’ ‘Wat gebeurt er bij een overstroming?’ Nadat dit in een groepsopdracht is bekeken, gaan de leerlingen naar buiten om grondboringen uit te voeren.

Windpark

Windenergie wordt steeds belangrijker, maar wat weet jij over windenergie? En hoe hoog is een windturbine eigenlijk? Door op expeditie te gaan naar Windpark Neer, vlakbij Roermond, krijg je een antwoord op deze vragen en uitleg over plaatsing, energieopbrengst en de werking van een turbine. Je mag zelfs een kijkje nemen in een turbine!

Woudagemaal

Woudagemaal

Woudagemaal 360˚: Ontdek de verborgen stoomtechniek! Kijk rond met smartphone of tablet en beleef de verborgen stoomtechniek in virtual en augmented reality! Kijk mee met het aansteken van de stoomketels, het op stoom zetten en het draaien van de stoommachines. Door speciale animaties wordt het onzichtbare zichtbaar: de binnenkant en werking van een stoomketel en de zuigers in een werkende stoommachine. Maar er wordt ook gekeken hoe bij regenval het waterpeil in de Friese boezem stijgt en daarmee de noodzaak van het inzetten van het Woudagemaal.

Luchtfoto

Ervaar wat MUG Ingenieursbureau in Groningen doet. Bekijk je huis en school vanuit de lucht en maak een luchtfoto van je eigen huis. Digitaliseer je eigen school en de omgeving en leer hoe je met een drone kunt gaan vliegen! Of ga op een smartphone speurtocht waarbij je aan de slag moet met een grondboor. Achteraf krijg je een leuke klassenfoto mee naar huis die is genomen door een drone.

Ecoduct

Ga op expeditie met MJPO & Goois Natuurreservaat en ontwerp een ecoduct! Met de bouw en het gebruik van wegen, vaarwegen en spoorwegen zijn de natuurgebieden in Nederland in de afgelopen decennia als het ware ‘doorgeknipt’ en versnipperd. Dieren en planten in deze gebieden kwamen vast te zitten in een onnatuurlijk klein leefgebied. Hun voortbestaan kwam daardoor in gevaar. Vandaag ontdek je waarom we ecoducten hebben, of dieren hier gebruik van maken en mag je zelf een ecoduct ontwerpen. Daarnaast ga je op zoek naar sporen van dieren op het ecoduct!

Fossielen

Fossiel in de binnenstad

Je kunt ook op fossielenjacht in de Utrechtse binnenstad. Tijdens deze expeditie wordt er gezocht naar fossielen die gewoon in de binnenstad zijn te vinden. Zo zijn er oude sporen te vinden in bijvoorbeeld straattegels en de Domtoren. Ontdek oude resten in het centrum.

Gastlessen

Daarnaast zijn er gastlessen over allerlei onderwerpen, zoals het maken van een Story Map voor je spreekbeurt of het ontwerpen van kaarten met behulp van GIS (Geografische Informatie Systeem). Maar er zijn ook gastlessen over Antarctica en Indonesië. En in Groningen gaan leerlingen met het waterschap Noorderzijlvest aan de slag met de vraag ‘Zou jouw huis droog blijven als er geen dijken zijn?’

Ga op expeditie!

Ook enthousiast geworden om op expeditie te gaan? Schrijf je nu in! Kijk op www.geoweek.nl/expedities voor het volledige aanbod. Ben je benieuwd hoe een GeoWeek er uit ziet? Kijk op www.geoweek.nl/terugblikken voor filmpjes, foto’s en verslagen van eerdere expedities.  Deelname is gratis voor bedrijven en scholen. Heb je vragen? Mail naar [email protected]. De GeoWeek wordt georganiseerd door het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap.

Dit is een gastblog.