Doorkleuteren is zo gek nog niet

(Door Danielle.) Onlangs liet staatssecretaris Dekker weten het ‘doorkleuteren‘ te willen stoppen. “De extra kleutertijd haalt niks uit en is zonde zijn van de tijd”, aldus staatssecretaris Dekker. Maar waar baseert hij dat op? Wordt er vanuit de ontwikkeling van de kleuter gekeken? Of gaat het hier gewoon om een centenkwestie?

Een jaartje doorkleuteren

Soms krijg je het advies van een juf of meester om je kind een extra jaar door te laten kleuteren. De kinderen zijn er misschien sociaal emotioneel nog niet helemaal aan toe of zijn nog te speels om een stap verder te gaan. Ze hebben nog totaal geen interesse in getallen, woordjes of iets wat dan ook maar met opdrachten te maken heeft.

De leerkracht is de schakel

Onderwijskrachten zijn de schakel voor elk kind, een vangnet, vraagbaak en specialist in één. Vakmensen die hun beroep vol liefde en passie uitvoeren en elke dag met je kind doorbrengen om ze te begeleiden in de groei van hun ontwikkeling. Geen wonder dus dat leerkrachten precies zien wat je kind echt nodig heeft om zijn ontwikkeling niet te belemmeren en te mogen groeien zoals hij of zij verdient. Bijzonder toch!

Lees ook: REVIEW: PEUTEREN EN KLEUTEREN

Mijn kind mag gewoon nog even kind zijn

Het woord doorkleuteren geeft soms als ouders een dubbel gevoel. Je wil graag dat je kind mee kan komen met de rest en het liefst ook door gaat naar de volgende groep met dezelfde kindjes waarmee hij of zij gestart is in de klas. Begrijpelijk! Ik ben zo’n ouder en in groep 1 kwam werd al snel duidelijk dat dochterlief nog niet toe was een stap verder te bewandelen. Nog te speels, maar bleek er vooral sociaal emotioneel nog niet aan toe te zijn. Erg? Nee hoor, even wennen aan het idee, maar al snel werd duidelijk dat we de beste beslissing ooit hadden gemaakt. Mijn kind mag gewoon nog even kind zijn zonder dat er van alles moet, opdrachtjes klaar liggen en deadlines gesteld moeten worden. Er staat ze namelijk nog een hoop te wachten.

Lees ook: EERSTE HULP BIJ GESPREKKEN MET JE KLEUTER

Persoonlijke groei naar ontwikkeling

Waar hebben we het over? Gaat het om weggegooide tijd als je een jaartje extra doorkleutert? Wel als je volgens staatssecretaris Dekker kijkt vanuit de prestatiegerichte maatschappij. En dat is nogal wat tegenwoordig, de lat ligt hoog, soms veel te hoog als je het mij vraagt! Maar als het gaat om persoonlijke groei en je het belang van het kind voorop stelt dan kan het doorkleuteren wel degelijk gaan om bonusperiode. Een periode waarin het kind zichzelf mag ontdekken en ontwikkelen. De ontwikkeling van een kind is voor ieder anders en uniek. Eén lijn trekken gaat gewoonweg niet als we het hebben over persoonlijke groei.

Lees ook: WERKVORMEN MEERVOUDIGE INTELLIGENTIE BIJ KLEUTERS

Vaardigheden die lastig zijn

Een extra jaar kleuteren geeft je kind de tijd om zichzelf te mogen ontwikkelen zonder dat iemand die persoonlijke ontwikkeling bepaalt en uitstippelt. Het biedt perspectieven als het gaat om lastige vaardigheden. Vaardigheden als leren luisteren, samen spelen, stil zitten op een stoel, samen conflicten oplossen en werken aan taakjes waar een deadline aan verbonden is. Vaardigheden die zelfs in de bovenbouw soms nog knap lastig zijn. Door enkel te spelen groeien kinderen in hun ontwikkeling en kunnen er nog zoveel waardevolle vaardigheden worden opgedaan. Ze bedenken, voeren uit en lossen op. Drie vliegen in één klap. Spelen is de groei naar persoonlijke ontwikkeling! Doorkleuteren is zo gek nog niet!

Uitgelichte foto:  Shutterstock