Lokaal inrichten nieuw schooljaar

Lokaal inrichten nieuw schooljaar

Lokaal of klas inrichten nieuw schooljaar. Waar moet je aan denken? Hoe ga je het inrichten en wat moet je echt niet vergeten? Alle handige tips om je klas op orde te krijgen bij elkaar.

Lokaal of klas inrichten nieuw schooljaar

Altijd weer spannend, je lokaal inrichten voor een nieuw schooljaar, zeker als je wisselt van groep. Misschien heb je al een lijstje gemaakt wat je deze week wilt doen? Misschien loop je voor het eerst je lokaal in om te kijken wat je eigenlijk hebt? Of misschien zit je nog middenin je vakantie en ben je alvast op zoek naar tips? Voor alle mogelijkheden heb ik tips voor je op een rijtje gezet.

Klas inrichten, is dat belangrijk?

Ja! Volgens onderzoek doet klasinrichting er toe. Het heeft invloed op de prestaties van rekenen, lezen, schrijven en creativiteit.

Waar moet ik dan op letten?

De klasinrichting moet flexibel zijn. Oftewel je moet ruimte hebben om op verschillende manieren te werken. De activiteitenhoeken moeten afgebakend zijn, dat bevordert een hogere leerwinst.

De volgende indeling moet je kunnen maken, dus let daarop bij het lokaal inrichten.

  • klassikale instructie
  • zelfstandig werken in groepjes
  • zelfstandig werken individueel
  • presentaties
  • discussies
  • ruimte om tot rust te komen

In mijn optiek moet je dus groepjes vormen waarbij alle kinderen naar de leerkracht (en het Digibord) moeten kunnen kijken. Vooraan moet dan ook een goede plek zijn voor de kinderen om presentaties te geven. Prikborden om hun werk op te kunnen hangen is dan ook fijn.
In de groepjes kunnen de kinderen dan ook samenwerken, maar ook individueel. Zeker als de kinderen hun tafel ook zo nu en dan apart kunnen schuiven.
Verder moet er de mogelijkheid zijn om een kring te maken waarin de kinderen discussies kunnen voeren.

Kinderen moeten zich makkelijk door de klas kunnen bewegen, dus het moet ook niet te vol zijn.

Ik schreef al eens een blog over kleuterklas inrichten. 

Nieuw schooljaar lokaal inrichten

Laat de kinderen zelf bepalen

Het blijkt ook dat het leren wordt bevordert als de leerlingen zelf mee mogen bepalen over de klasinrichting. Je kunt ze bijvoorbeeld laten bepalen waar ze hun werkjes mogen tonen of waar ze graag hun presentaties geven. Meester Jeroen liet zijn klas de hele inrichting bepalen.

Checklist

Voordat je begint met je lokaal inrichten is het handig om een checklist te gebruiken. Zo vergeet je niets. Ik pak de checklist er ook vaak bij nadat ik de grove lijn van de klas heb uitgezet. Dus nadat ik alle kasten en tafels en stoelen heb staan kijk ik op de lijst wat echt prioriteit heeft.

Alles neerzetten

Misschien vind je het handig om eerst te slepen (dat doe ik ook altijd) bij je lokaal inrichten, maar wellicht heb je eerst een plaatje in je hoofd gemaakt. Vooral een tip: vraag om hulp. Ik heb regelmatig een doorgewinterde kleuterleerkracht gevraagd even mee te kijken. Daar kwamen vaak de meest fijne tips voor de inrichting uit. Bekijk ook eens of je dit onmisbaar materiaal wilt inzetten.

Neem ook een kijkje in: ONZE KLAS 2017  en INRICHTING GROEP 3/4

En een tip voor het groepjes maken: HANDIG GROEPJES MAKEN KLAS MET POST-ITS

Opruimen

Hopelijk heb je voor de zomervakantie al veel kunnen opruimen, dit probeer ik zelf altijd wel zorgvuldig te doen. Kapotte dingen gooi ik weg, laatjes ruim ik op en alles maak ik zo leeg mogelijk. Maar als de klas (bijvoorbeeld bij overname) nog niet zo aan kant is als je zou willen, is het handig om daarmee te beginnen. Kijk ook eens of je materiaal wilt aanschaffen.

Labels

Ik vind het zelf fijn om de kasten te labelen. Lessen van Lisa maakte mooie voor de bovenbouw.

Kaartjes leerlingen

Het kan handig zijn om spullen van de kinderen te labelen, zoals de stoelen en de kapstok. Hier heb ik verschillende kaartjes voor gemaakt in emoji thema.

Methodes en vakliteratuur lezen

Ik vind het altijd fijn om methodes te lezen in de vakantie, zeker als ik een nieuwe groep krijg. Maar ook vakliteratuur lees ik regelmatig om tips voor mijn klaslokaal uit te halen.

Maak lijstjes

Het is niet alleen handig om een checklist te maken, maar ook om bijvoorbeeld een vragenlijstje voor het lokaal inrichten te maken. Wat zijn je vragen naar aanleiding van het lezen van de methodes of vakliteratuur? Wat wil je aan je duo vragen of je parallelcollega?

De eerste week

En dan wil je je natuurlijk ook voorbereiden op de eerste schoolweek. Ik schreef een blog vol tips met onder andere kennismakingsspelletjes en de verjaardagskalender.

Goede start

Je geeft je klas een goede start volgens de wijze van de gouden weken genoemd. Stel bijvoorbeeld wat regels op met de kinderen uit je klas, zodat ze goed beklijven en het makkelijker is om je eraan te houden. Ik schreef ook een eerste schoolweken lespakket kleuters.

Groepsvorming

In de eerste schoolweken is groepsvorming natuurlijk heel belangrijk. Ik heb wat fijne groepsvormende activiteiten voor je die het je wat makkelijker maken. Ook deze energizers kun je daarvoor gebruiken.

Weekplanning

Ik heb verschillende weekplanning kleuters gemaakt. Voor een continurooster en een regulier rooster met een uur pauze tussendoor.

En kun je wel wat relativering gebruiken? Lees dan: TIEN KEER JE WEET DAT HET SCHOOLJAAR BEGONNEN IS ALS

Klein lokaal inrichten

Door Willemijn.

Nu is het begrip “klein lokaal” lastig te definiëren, maar als leerkracht ben je toch een bepaalde grootte gewend. Wanneer deze kleiner is dan je gewend bent, is het een klein lokaal. Ik ben kort geleden verhuisd met onze school en van een rechthoekig lokaal zijn we naar een klein vierkant lokaal gegaan. Dit betekende dat de klas net even anders ingericht moest worden.

Tafels en stoelen

Als je een klein lokaal inricht kun je de tafels en stoelen in groepjes te zetten, zo creëer je meer ruimte. Eerst dacht ik altijd dat in rijtjes zitten, de minste ruimte in beslag zou nemen, maar dat is niet waar. Als je de tafels in het midden van het klaslokaal zet, kun je er aan de buitenkant nog omheen lopen. Tussen de groepjes door, is het lastig, maar elke leerling kan van zijn of haar tafel naar de buitenste ring, de ruimte om alle groepjes heen. Vanuit de buitenste ring kan gelopen worden naar andere locaties in de klas.

Bureau leerkracht klein lokaal inrichten

Mijn bureau staat vooraan in de klas, tegen de muur waar ook het digibord hangt. Zo kan de computer gemakkelijk worden verbonden met het digibord. Gedurende de dag zit ik niet vaak aan mijn bureau, daarom is het ook niet erg dat hij tegen de muur aan staat. Ik kan zo gemakkelijk papieren pakken als ik dat nodig heb en ook dingen neerleggen.

Mocht jij wel tijdens de les aan je bureau zitten, zou ik de korte kant tegen de wand plaatsen tijdens het inrichten van het kleine lokaal. Zo heb je overzicht over de klas. Echter is dit niet altijd mogelijk is een klein lokaal. Bedenk dus goed wat de functie van jouw bureau is. Ik werk er alleen na schooltijd aan, dus dan is het geen probleem dat ik dan met mijn rug naar de klas zit. Maar gebruik jij het bureau wel, dan kun je hem draaien.

Bekijk ook de tips bij leraar 24.

Instructietafel

Mijn lokaal is te klein voor een extra instructietafel. Mocht ik dit toch nodig hebben, dan laat ik leerlingen gewoon van plek wisselen. Ik kies een groepje uit voor de instructietafel en de leerlingen wisselen van plek. Ik schuif een kruk aan en we kunnen aan de slag. Voor instructies van de onderwijsassistenten staan er tafels op de gang, zij kunnen hun groepje dan meenemen naar de gang in plaats van werken in de klas. Heel soms neem ik een groepje mee naar de gang en blijft de onderwijsassistent in de klas achter om de overige leerlingen te helpen met hun werk.

Lees ook: LOKAAL INRICHTEN NIEUW SCHOOLJAAR

Kasten

Hoge kasten zoveel mogelijk achter in de klas, zodat de leerlingen daar niet naar hoeven te kijken. Lage kasten kunnen aan de zijkanten of aan de voorkant van het lokaal worden geplaatst. De voorkant van het lokaal is voor mij de muur waar het bord hangt. Wij hebben nu het voordeel dat we ingebouwde dichte kasten hebben, dit zorgt voor veel rust. Wanneer het mogelijk is om een kast op de gang te zetten, dan zou ik daar voor kiezen. Mocht je helemaal geen plek hebben überhaupt voor kasten, dan zou je kunnen kijken waar het mogelijk is om planken op te hangen. Veel klassen hebben ook een pantry in de klas, onder dat aanrecht is ook veel kastruimte die efficiënt gebuikt kan worden.

Blog over groep 3 inrichten

HOE IK DIT DEED

Deze week is de week van het grote inrichten. Ik ben verhuisd van lokaal en ik krijg een nieuwe groep, groep 3. Hoe het inrichten gaat in de klas, lees je in dit blog. 

Dinsdagmorgen 27 augustus had ik om 9.00 uur afgesproken met mijn collega die een dag per week voor mijn groep staat, op mijn ICT-dag. De collega van de BSO kwam ook om die tijd om ons te helpen. We delen namelijk het lokaal met de BSO. De school gaat elke dag om 14.oo uur uit, vanwege ons continurooster. De leerlingen die naar de BSO gaan, verblijven dan in het ouderlokaal tot 14.30 uur, zodat ik tijd heb om te vegen, op te ruimen en mijn spulletjes te pakken. Na die tijd kan ik in het kantoortje vlakbij waar ook een computer staat. Daar kan ik nakijken, voorbereiden en alle andere administratieve zaken doen.

Het was een dag van schuiven, sjouwen en neerzetten. Het was een heel gepuzzel met de tafeltjes en de hoeken. Er blijven veel hoeken in de klas, ook voor de BSO. Zo houden we een huishoek, een leeshoek, een verfhoek en een bouwhoek. Ook wel heel fijn voor groep 3!

De vloeren worden altijd in de was gezet in de zomervakantie, vandaar de hele stapels met stoelen en tafels.

Het digibord is nog een kleutertouchscreen dat pas eind september omgewisseld wordt voor een vast digibord. Dan krijgt het ook een andere plek, waardoor dan alle groepjes weer zullen veranderen. Tot die tijd maken we het beste ervan met het digibord in de hoek.

Na een dag hard werken was dit het resultaat

Wat zijn jouw tips bij het voorbereiden op het nieuwe schooljaar?

Afbeeldingen: Shutterstock

Lokaal inrichten nieuw schooljaar

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren