Contact met ouders

Contact met ouders

(Door Astrid) Contact met ouders, hoe doen jullie dat? Omdat ik inval kom ik veel verschillen tegen. De meeste scholen hebben een nieuwsbrief, tegenwoordig vaak ook digitaal (Digiduif bijvoorbeeld), maar ook scholen die nog wel de papieren variant meegeven aan de oudsten van het gezin.

Contact met ouders

Leerkracht naar de ouders

Dan heb je ook nog de info van leerkrachten aan de groep. Steeds meer scholen hebben een ‘groepsapp’. Bij de ene school zit de leerkracht er in als beheerder, maar op andere scholen hebben de ‘klassenouders’ een app met de rest van de ouders en onderhouden de klassenouders en de leerkracht het contact dmv korte lijntjes.

Lees ook: HOE JE MAKKELIJK, SNEL EN VEILIG FOTO’S KUNT DELEN MET OUDERS

Klasbord

Vorig jaar werkte ik op een school waar ze “Klasbord” hadden. Daarop kon je als leerkracht foto’s plaatsen, oproepjes doen ivm uitjes etc… Als leerkracht ben je bij Klasbord ook degene die iemand wel of niet toestemming kan geven om de pagina te bezoeken.

Schoudercom

De school waar ik nu af en toe inval heeft een programma: Schoudercom.
Daarbij kunnen de leerkrachten ook allerlei weetjes en info delen met de ouders maar er is ook een emailsysteem aan gekoppeld.

Lees ook: DIGITAAL COMMUNICEREN MET OUDERS VIA SCHOUDERCOM

Digiduif

Digiduif heeft ook een mail/absentie etc… systeem. Zo kun je als ouders inloggen en aangeven of je kind ziek is of naar de dokter moet oid en de leerkracht krijgt daar melding van.
Handige vind ik (ook als ouder) dat je zelf ook nog een bevestiging krijgt dat je daadwerkelijk je kind hebt ziekgemeld. Inschrijven voor oudergesprekken of het aanvragen van een gesprek kan ook via dit systeem.

Contact met ouders is belangrijk

Zelf ben ik, zeker wanneer ik langere tijd werkzaam ben in een groep, best lang van stof en ik wil ook graag dat ouders betrokken zijn bij de groep en dat wat hun kinderen doen in de groep.
Er zijn best kinderen die niét veel vertellen en ouders zijn over het algemeen best nieuwsgierig.

Drie jaar geleden stuurde ik dan naar alle ouders een ‘korte’ mail met info over wat we gedaan hadden die week en vooral ook dat er tijdens alle speelmomenten veel geleerd was. Toen de school een eigen website kreeg met een pagina voor iedere klas, plaatste ik daar ook foto’s en stukjes. Maar goed, omdat ‘iedereen’ daarop kon kijken vond ik de email toch prettiger en kreeg er ook positieve reacties op.

Het voordeel van Klasbord en Schoudercom is dat je weet dat je alleen de ouders van de school/je klas bereikt en een ander er niet zomaar op kan kijken.

Lees ook: TOOLS VOOR OUDERBETROKKENHEID – PARRO

Het meest ideale prettig werkbare programma of systeem heb ik nog niet ontdekt.
Een facebookpagina kan ook. Veel scholen hebben inmiddels een eigen facebookpagina, maar ook daar kunnen veel mensen van alles bekijken en niet alle ouders vinden dat een prettig idee.

Hoe doen ze dat bij jou op school?

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock