7 redenen waarom voorlezen zo leuk én goed is!

Serita van DeLeuksteVoorleesboeken.nl leest eigenlijk al vanaf de babytijd voor. In eerste instantie gewoon omdat ze het zelf ook zo leuk vindt om te doen. Maar inmiddels weet ze ook hoe ontzettend goed het is en heeft ze de effecten ervan mogen aanschouwen. 

7 redenen waarom voorlezen zo leuk én goed is!

1. Het is goed voor jullie band

Als je gaat voorlezen aan je kindje heb je even 1-op-1 de tijd en aandacht voor elkaar. Er zijn even geen mobiele telefoons, geen was die nog gedaan moet worden. Gewoon samen even lekker een boekje lezen.

Wist je dat het ook heel goed is om voor te lezen als je een baby hebt die nog even in het ziekenhuis moet blijven? Zo zorg je toch voor een betere band ondanks dat jullie wat meer afstand hebben dan gemiddelde ouders tot hun pasgeboren kindje!

2. Het is goed voor de taalontwikkeling, woordenschat en taalgevoel

Zeker wanneer je al vroeg begint met voorlezen (in de babytijd) heeft het een enorm groot effect. Ze leren de taal veel sneller en beter dan leeftijdsgenootjes. Ook hebben ze veelal een grotere woordenschat.

Het geldt natuurlijk ook bij het voorlezen aan peuters en kleuters dat ze er veel baat bij hebben. Het is ook ontzettend goed voor kindjes die een taalachterstand hebben ontwikkeld of gewoon moeite hebben met taal of nog niet zo goed kunnen praten.
Ze leren door het voorlezen vele nieuwe woorden kennen maar ook complexeren zinsopbouwen begrijpen.

3. Het versterkt het analytische vermogen

Door het voorlezen van verschillende verhalen versterk je het analytische vermogen van je kindje. Ze leren dus problemen ontleden en zo ook oplossen. In de kinderboekjes zijn de “problemen” natuurlijk nog lang niet ingewikkeld maar ze leggen wel een goede basis voor je kindje waar ze later veel profijt van hebben!

4. Het stimuleert de fantasie

De fantasie wordt ook gestimuleerd door het lezen van boekjes , die kunnen ze weer gebruiken in hun spel. Ze worden daardoor ook creatiever. Maar nog veel belangrijker: ze leren zich daardoor ook verplaatsen in een ander. Ze kunnen door hun fantasie zich er een voorstelling van maken.

Maar ook door fantasiespel kun je angsten verminderen of wegnemen. Bijvoorbeeld bij angst voor de tandarts kun je samen “tandartsje” spelen. Dat zou niet mogelijk zijn zonder het gebruik van fantasie.

5. Je leert ze dat lezen leuk is

Ik ben géén boekenwurm. Nooit geweest, en zal ik ook nooit worden. Het aantal boeken wat ik echt heb gelezen (op kinderboeken na dan) is op twee handen te tellen denk ik. Wat een moeite moest ik toen doen toen ik voor school boeken moest lezen. En boekverslagen moest maken. Wat een ellende!

Door je kindje vaak voor te lezen raakt het vertrouwd met boeken, en zal het vaak boeken ook gewoon heel erg leuk gaan vinden. Des te makkelijker zal hij of zij straks als hij zelf kan lezen de boeken lezen die hij wil (of moet) lezen. Dat geef ik onze dochter graag cadeau!

6. Je verbetert het concentratievermogen

Door voor te lezen leren ze aandachtig luisteren en zal je kun concentratievermogen veelal verbeteren.

Verwacht niet als je nu een stuiterende ADHD-er hebt dat ie in een keer een uur lang ademloos naar je voorlees verhaal luistert. Houd je verwachtingen reëel!

Maar absoluut kan je zeker voor onrustige/drukke kindjes een enorm verschil maken. De juffen en meesters op je school zullen het ook fijn vinden dat je kindje geleerd heeft rustig te luisteren.

7. Je verhoogt leerprestaties

Door het voorlezen verhoog je dus de algehele taalontwikkeling. Maar wist je dat die dan ook weer invloed heeft op de leerprestaties?

Eigenlijk is het heel logisch: Als je begrijpt wat ergens staat kun je het beter leren en onthouden. Als je moeite hebt met een tekst of een zin te begrijpen, moet je deze eerst gaan proberen te begrijpen vóór je de stof kan onthouden en dus leren.

Elke dag al is het maar een minuut of 10 voorlezen kan ál deze prachtige dingen meegeven aan je kindje. Dat wil toch iedere ouder? Misschien ben je zelf nog niet zo’n ster in voorlezen of weet je niet precies hoe je het leuk houd? Dan heb je wel wat aan deze voorleestips.

Gastblog door Serita van DeLeuksteVoorleesboeken.nl

Lees ook: 8 KEER WAT JE KIND LEERT VAN VOORLEZEN