6 Spiegelactiviteiten voor kleuters

6 Spiegelactiviteiten voor kleuters

(Door Suzanne) Deze week stond “spiegelen” bij ons in de kleutergroep centraal. Naast het  experimenteren met spiegels in de rekenhoek, heb ik 6 andere spiegelactiviteiten voor kleuters voor je op een rijtje gezet. 

6 Spiegelactiviteiten voor kleuters

  1. Mozaïek spiegelen
    Je kunt de overgang tussen twee tafels gebruiken of je plakt een lijn van gekleurde tape op de tafel. Aan de ene kant legt de leerling een mozaïek en aan de andere kant legt hij, of een medeleerling, hetzelfde figuur in spiegelbeeld na. Natuurlijk mogen ze naderhand zelf met de spiegel controleren of het klopt.
  2. Werkblad spiegelfiguur
    Hoewel ik geen groot voorstander ben van werkbladen bij de kleuters, vind ik het wel belangrijk dat we af en toe oefenen met werkbladen. Werkbladen kun je ook inzetten om het spiegelen te oefenen. Je laat de kinderen een figuur aan de andere kant van de lijn aftekenen. Als een figuur nog erg moeilijk is, probeer het dan eens op ruitjespapier. De ruitjes zorgen voor wat meer houvast tijdens het natekenen.
  3. Spiegelen op de kralenplank 1
    In het midden van de kralenplank plaats je een elastiek. De bedoeling is dat de kinderen hun eigen figuur nu op de kralenplank gaan spiegelen.
    Wil je het nog een stapje moeilijker maken, dan kun je ook een half patroon op papier aanbieden. De kinderen moeten dat eerst na leggen en daarna afmaken door te spiegelen. Er zijn veel van dit soort patronen te vinden op internet.

Lees ook: 23 KEER LEREND SPELEN MET LEGO 

6 Spiegelactiviteiten voor kleuters4.  Spiegelen op de kralenplank 2
Je kunt de kralenplank ook spiegelen met loom-elastiekjes. In plaats van kralen gebruiken de kinderen elastiekjes die ze om de spijkertjes spannen. Weer eens een andere manier van werken op de kralenplank. En ook weer wat extra verdieping, omdat de kinderen ook moeten tellen om hoeveel spijkertjes het elastiekje moet.

5. Constructiemateriaal
Ook lego, duplo, kapla of k’nex leent zich prima om het spiegelen mee te oefenen. Je kunt er een individuele opdracht van maken, maar kan ook heel goed in tweetallen. Ik vind het overleg tussen de leerlingen erg waardevol. Samen een symmetrisch figuur leggen, vraagt een kritische blik op je eigen werk en dat van een ander.

6. Mandala’s maken met hoepels
Een hele leuke activiteit die wel wat inzicht vraagt. Bij een mandala spiegel je namelijk in een ronde vorm. Voor het vullen van de mandala kun heel veel verschillende dingen inzetten. Ik heb de kinderen zelf spullen uit de klas laten zoeken. Ze kwamen onder andere met scharen, stiften en vouwblaadjes.
Ook leuk om in de zandtafel een (ronde) vorm te maken en daarop met steentjes, takjes, enz. te laten spiegelen.Ik hoop dat je er wat leuke ideeën uit kunt halen voor je eigen klas. Heb jij zelf nog tips, laat ze hieronder achter!

Lees ook: SPELEND LEREN MET HET AFVAL VAN SPELLETJES